Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

CONSECINȚELE NOII LEGI A PENSIILOR

Pensionarii riscă să piardă bani la recalcularea pensiilor

Pensionarii riscați să piardă bani la recalcularea pensiilor
Este important de menționat că toți pensionarii din România sunt vizați de aceste modificări, iar majoritatea acestora ar putea să primească o pensie mai mică după recalculare.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

Potrivit noilor prevederi ale legii pensiilor, există o categorie de pensionari care ar putea să piardă bani pentru că nu li se iau în considerare toți anii lucrați la recalculare. Conform legii, nu sunt luate în considerare orele suplimentare sau sporurile care nu au fost înregistrate de Casa de Pensii.

 

Una dintre cele mai mari probleme întâmpinate în aplicarea noii legi a pensiilor este faptul că pensionarii trebuie să prezinte dovezi că au lucrat ore suplimentare, inclusiv în weekenduri, noaptea sau peste program, pentru a li se recunoaște acele perioade în recalcularea pensiei.

 

Totodată, aceștia trebuie să demonstreze că au beneficiat de sporuri sau de al 13-lea salariu, deoarece altfel aceste elemente nu vor fi luate în calcul la stabilirea punctajului de contributivitate.

 

În lipsa acestor dovezi, pensionarii ar putea pierde sume semnificative din pensia recalculată, iar nici Casa de Pensii și nici Inspectoratul Teritorial de Muncă nu oferă sprijin în acest sens.

 

Pensionarii sunt obligați să obțină aceste dovezi fie de la Arhivele statului, fie de la primăria unde își avea sediul firma la care au lucrat. Însă, chiar și în cazul în care firma respectivă încă mai există, nu este garantat că aceasta mai deține documentele referitoare la munca prestată de pensionar acum mulți ani.

 

Aceștia au la dispoziție un termen de 6 luni, începând cu data intrării în vigoare a legii pensiilor (1 septembrie – 1 martie), pentru a aduna aceste dovezi și a le depune la Casa de Pensii. Ulterior, dosarele lor de pensii vor fi reanalizate și, pe baza noilor documente, pot beneficia de o majorare a pensiei până la 1 martie 2025.

 

În caz contrar, pensionarii risca să nu primească bani pentru orele suplimentare lucrate, primelor sau al 13-lea salariu. Astfel, perioadele lungi de muncă ar putea să nu fie luate în considerare în calculul final al pensiei.

 

Marius Budăi, fost ministru, a subliniat că problema constă în lipsa documentelor, sugerând că pensionarii ar fi trebuit să aibă grijă de acestea pentru a fi luate în calcul la pensie. Totuși, acest lucru poate fi dificil, deoarece multe firme nu mai există sau nu mai dețin documentele relevante.

 

Pensionarii care au pierdut cartea de muncă din cauza desființării firmelor se confruntă cu refuzul Inspectoratului Teritorial de Muncă de a elibera o nouă carte de muncă. În aceste cazuri, reconstituirea anilor de contribuție se poate face doar prin intermediul instanței, ceea ce poate presupune angajarea unui avocat și implicarea în procese îndelungate.

 

Formula pentru recalcularea pensiei este următoarea: VPR (81 lei) X număr puncte, unde punctele sunt determinate de punctajul de contributivitate, punctele de stabilitate și punctele de necontributivitate, care includ perioadele de serviciu militar, șomaj sau studii.

 

Este important de menționat că toți pensionarii din România sunt vizați de aceste modificări, iar majoritatea acestora ar putea să primească o pensie mai mică după recalculare.

 

CITEȘTE ȘI: Pensiile în Finlanda se apropie acum de pragul de 2000 de euro lunar

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns