Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Pensionarii satmareni isi vor cauta dreptatea in instantă

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Mircea Marian, presedintele Asociatiei Judetene a Pensionarilor
Mircea Marian, presedintele Asociatiei Judetene a Pensionarilor

Pensionarii care au pensii mai mari de 740 lei si cărora li s-a retinut, de la inceputul anului trecut si pana in prezent, contributia de 5,5% pentru asigurarile de sanatate (CAS aplicata la intreaga pensie, trebuie sase adreseze instantei pentru a-si recupera banii.

 

 In multe orase din tara, precum Bucuresti, Pitesti, Curtea de Arges, ei au luat cu asalt instantele pentru a depune actiuni in vederea recuperarii sumei retinute.

Actiunile pensionarilor satmareni

Ieri am stat de vorba cu Mircea Marian, presedintele Asociatiei Judetene a Pensionarilor Satu Mare. Interlocutorul ne-a declarat ca juristul Dan Burulea (si totodata lider sindical al filialei CNSLR-Fratia Satu Mare) s-a oferit sa acorde ajutorul sau pensionarilor pentru a-si recupera sumele retinute. “De o saptamana am vorbit cu Dan Burulea pentru a ne reprezenta in instanta si totodata am initiat demersuri pentru a strange documente pentru a se adresa justitiei. Astfel, am anuntat pensionarii sa depuna fiecare cate un dosar la sediul asociatiei din Satu Mare, strada Pastravului 3-5, etajul II, in zilele de luni-vineri intre orele 10 si 14. Dosarul consta in copie dupa actul de identitate si copie dupa cuponul de pensie”, a precizat Mircea Marian.

Pozitia Ministerului Muncii

Peste 100 de mii de pensionari au depus pana acum plangeri in instante pentru a-si recupera banii pe care i-au platit pentru asigurarile de sanatate, dupa ce Curtea Constitutionala a hotarat ca doar pentru partea din pensie care depaseste 740 de lei se poate retine contributia de 5,5%. Avocaţii specializati in dreptul muncii spun ca legea a fost interpretata gresit si ca pensionarii care au depus plangeri pentru a-si recupera banii au sanse mari sa castige in instanta, dar Casa Nationala de Pensii sustine ca nu a facut erori.

Ministrul Muncii, Claudia Boghicevici, a declarat ca un grup de experti de la minister se ocupa de armonizarea legislatiei actuale cu decizia Curtii Constitutionale. “in ceea ce priveste solicitarile de restituire a sumelor incasate pana acum din contributia de sanatate, va pot spune un singur lucru: Curtea Constitutionala a precizat foarte clar ca aceste drepturi sunt calculate si se acorda de acum incolo. in acest moment, nu exista niciun temei legal pentru a restitui sumele incasate pana acum. Cota de 5,5% pentru sanatate se va reţine in continuare din toatapensia si nu doar din veniturile din pensii care depasesc 740 de lei,” a declarat ministrul Claudia Boghicevici. Ea a precizat ca celor cu pensii mai mici de 740 de lei nu li se va retine cota pentru sanatate, aceasta fiind asigurata din bugetul de stat.

Perspective demografice sumbre

intr-un document obtinut de Mediafax se arata ca prognoza demografica pentru Romania realizata recent de Eurostat mentine evaluarea anterioara, din 2008, privind accelerarea procesului de imbatranire a populatiei in perioada 2010-2061, ca rezultat al unei rate mici de fertilitate. Perspectivele demografice negative ale Romaniei sunt prevazute in noul Program de convergentaaprobat, miercuri, de Guvern si care urmeaza sa fie transmis Comisiei Europene. “Populatia de peste 65 ani va creste de circa 1,9 ori, iar populatia intre 20-55 ani practic se va injumatati in acest interval de timp. Viteza procesului de imbatranire va afecta negativ piata muncii. Raportul dintre persoanele in varsta de peste 65 de ani si cele in varsta de munca (20-65 ani) creste semnificativ, ceea ce inseamna ca si in perspectiva urmatorilor 10-20 de ani sistemul public de pensii va avea resurse mult diminuate in raport cu cheltuielile”, se arata in document. In plus, evolutia numarului de pensionari pe structura de varsta indica o pondere relativ ridicata a pensionarilor relativ tineri (intre 45-55 ani), mai ales in randul pensiilor de invaliditate.

Guvernul spera ca masurile recent adoptate privind inasprirea accesului la pensiile de invaliditate, coroborat cu cresterea varstei de pensionare pentru femei, saaiba o contributie importanta la diminuarea numarului de pensionari in urmatorii ani, mai ales ca in anii 2025-2030 se prevede o crestere accelerata a numarului de persoane in varsta de peste 65 de ani.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns