Programul de casare a sobelor va începe în curând, cu un buget de aproximativ 500 de milioane de lei, oferind gospodăriilor o subvenție de până la 10.000 de lei pentru înlocuirea sobelor vechi și ineficiente cu dispozitive de încălzire mai performante.
Scopul programului este de a înlocui sobele cu randament scăzut din gospodăriile situate în zonele montane, unde iernile sunt mai severe, și de a reduce poluarea aerului. Astfel, în această etapă experimentală, se vor acoperi costurile de instalare a sobelor eficiente energetic în proporție de 70%, finanțarea fiind destinată locuitorilor din 27 de județe, printre care și județul Satu Mare.
Cerințele tehnice pentru sobe
Sistemele de încălzire noi eligibile pentru acest program pot funcționa pe bază de lemne, peleți sau brichete și trebuie să respecte directiva EcoDesign, având:
Putere nominală între 8 kW și 35 kW,
Randament de cel puțin 80%,
Emisii reduse de particule, compuși organici volatili, monoxid de carbon și oxizi de azot.
Localitățile eligibile din județul Satu Mare
Locuitorii din localitățile:
Negrești Oaș,
Batarci,
Bixad,
Călinești Oaș,
Cămârzana,
Certeze,
Gherța Mică,
Orașu Nou,
Racșa,
Târșolț,
Tur,
Vama
vor putea aplica pentru acest sprijin prin intermediul unei platforme online care va fi lansată de Fondul pentru Protecția Mediului. Beneficiarii vor primi subvenția sub formă de voucher, utilizabil doar pentru achiziționarea unui sistem de încălzire nou.
Fii primul care comentează