Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

COMBATEREA INFRACȚIUNILOR

Percheziții de amploare în toată țara, la contrabandiști și evazioniști

Percheziții de amploare în toată  țara, la contrabandiști și evazioniști
Un număr de 91 de percheziţii au fost efectuate, luni, în mai multe judeţe în dosare care vizează evaziunea fiscală, contrabanda, înşelăciunile şi infracţiunile de mediu, zeci de persoane fiind duse la audieri.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Potrivit unui comunicat transmis de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), această structură a coordonat o amplă operaţiune desfăşurată la nivel naţional, în colaborare cu Inspectoratul General al Poliţiei Române şi Direcţia Generală Anticorupţie, fiind efectuate 17 acţiuni operative ce au inclus punerea în executare a 91 de mandate de percheziţie şi a 25 de mandate de aducere.

 

Acțiuni derulate concomitent

 

Astfel, acţiunile întreprinse împotriva evaziunii fiscale s-au desfăşurat concomitent în Bucureşti, Dolj şi Constanţa, fiind derulate 43 de percheziţii.
În aceste cauze s-au emis zece mandate de aducere pentru persoane implicate în activităţi de evaziune fiscală şi spălare de bani, prejudiciul fiind estimat este de peste 5.600.000 de lei, arată Parchetul General.

 

În ceea ce priveşte contrabanda, acţiunile au avut loc simultan în judeţele Suceava, Satu-Mare şi Cluj, fiind vorba despre 31 percheziţii şi 11 mandate de aducere a unor persoane suspectate de activităţi ilegale de depozitare, transport şi vânzare a unor cantităţi semnificative de ţigări şi alcool de provenienţă extracomunitară.

 

“Pe lângă activităţile ilicite care au adus prejudicii semnificative bugetului de stat prin evaziune fiscală şi spălarea banilor, operaţiunile au vizat şi infracţiunile de înşelăciune, cu acţiuni desfăşurate în Gorj, Botoşani şi Miercurea Ciuc. Astfel, în Gorj, Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu şi SICE Gorj au efectuat 9 percheziţii şi au emis trei mandate de aducere într-un caz de înşelăciune, fals informatic şi fals în înscrisuri oficiale, unde o angajată a unei asociaţii a întocmit în fals contracte de împrumut, prejudiciul fiind estimat la aproximativ 860.000 de lei”, precizează PÎCCJ.

 

Totodată, Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani şi SICE Botoşani au desfăşurat cinci percheziţii şi au emis două mandate de aducere într-un caz de obţinere ilegală de fonduri, unde un suspect a falsificat documente pentru a obţine subvenţii ilegale, prejudiciind bugetul de stat.
În Harghita, Parchetul de pe lângă Judecătoria Miercurea Ciuc şi SICE Harghita au efectuat trei percheziţii, fiind emis un mandat de aducere într-un caz de delapidare, în care un funcţionar a încheiat contracte de împrumut fără consimţământul beneficiarilor, generând un prejudiciu de 330.000 de lei, menţionează sursa citată.

 

“Acţiunile s-au derulat printr-o coordonare eficientă a PÎCCJ, IGPR şi a efectivelor de la jandarmi implicate, având ca scop combaterea criminalităţii în diversele sale manifestări, recuperarea efectivă a prejudiciilor provocate, respectiv asigurarea protecţiei cetăţenilor”, se mai arată în comunicat.

 

Percheziții la Carei

 

La data de 27 mai a.c., polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Satu Mare, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Carei, au pus în executare 2 mandate de percheziție domiciliară, în municipiul Carei, județul Satu Mare, într-un dosar penal, în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de contrabandă în formă asimilată, faptă prevăzută de Legea nr. 86/2006.

 

De asemenea, în cursul lunii martie a.c., pe parcursul cercetărilor în cadrul aceluiași dosar penal, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Satu Mare au realizat o prindere în flagrant delict a unui bărbat, de 25 de ani, din localitatea Satu Mare, asupra căruia au fost descoperite 80.000 de țigarete.
Totodată, în cursul lunii aprilie a.c., în municipiul Carei, a fost realizată o percheziție domiciliară, în urma căreia, polițiștii au descoperit 54.810 țigarete, asupra unui alt bărbat, de 42 de ani, din municipiul Carei, față de acesta luându-se măsura preventivă a reținerii, pentru 24 de ore.

 

În urma cercetărilor efectuate și a punerii în executare a mandatelor de percheziție, la data de 27 mai 2024, polițiștii au descoperit 52.300 de țigarete, care nu prezentau timbre fiscale emise de autoritățile din România sau care aveau, parțial, timbru duty-free, 7.400 de lei și 3.900 de euro.
Luni, 27 mai, a fost dispusă măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de doi bărbați, de 61, respectiv 36 de ani, ambii din municipiul Carei, urmând ca aceștia să fie prezentați instanței, pentru luarea măsurilor legale.

 

În cadrul dosarului penal instrumentat de către polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Satu Mare, până în prezent, au fost ridicate în vederea confiscării 187.110 de țigarete, 7.400 de lei și 3.900 de euro, cercetările fiind continuate în vederea stabilirii întregii activități infracționale.
Pentru administrarea probatoriului în cauză, polițiștii au beneficiat de sprijinul Direcției Operațiuni Speciale.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale Satu Mare.

 

CITEȘTE ȘI:

 

JUSTIȚIE IERTĂTOARE: Un bărbat din Maramureș ”iertat” după ce a condus sub influența drogurilor. A primit doar amendă penală

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns