Image 1
Image 2
Acasa

DEZASTRU PRINTRE PORCI

Pesta Africană bântuie în județul Satu Mare

În săptămâna 15 – 21 decembrie, inspectorii de specialitate din cadrul Serviciului Sănătate și Bunăstare animală au efectuat 84 de controale în exploatații profesionale și non profesionale din județul Satu Mare și în domeniul Sănătate Animală.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

D.S.V.S.A. Satu Mare a intensificat frecvența controalelor oficiale, pentru respectarea strictă a măsurilor de biosecuritate în întreg sectorul avicol, în contextul evoluției la nivel internațional a gripei aviare înalt patogene.

 

În această perioadă inspectori de specialitate din cadrul DSVSA Satu Mare, au efectuat  mai multe acțiuni de control în traficul rutier, împreună cu IJP Satu Mare, pentru depistarea de transporturi ilicite de animale vii și produse alimentare de origine animală sau non animală și pentru a preîntâmpina răspândirea P.P.A în județul nostru, print-o circulație necontrolată în perioada Sărbătorilor de Crăciun și Anul Nou.

 

În această săptămână, conform programului de activitate stabilit, au fost verificate exploatații profesionale și non profesionale de animale, depozite de cereale, cabinete sanitare veterinare, farmacii veterinare, urmărindu-se condițiile de biosecuritate, zooigienă și de bunăstare a animalelor, P.P.A., Influența Aviară, monitorizarea și eliminarea subproduselor improprii consumului uman, existența echipamentelor de protecție, asigurarea unor stocuri de substanțe dezinfectante, dezinsectante și raticide.

 

În urma acestor controale a fost aplicate 4 sancțiuni contravenționale, din care o amendă în valoare de 1.200 lei, pentru o exploatație non profesională din localitatea Roșiori și 3 avertismente pentru 3 exploatații non profesionale, din localitățile: Adrian, Ianculești și Hotoan – pentru vânzarea/ cumpărarea fără documente sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, a animalelor și pentru introducerea fără documente sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, a altor animale în efectivele existente.
În această perioadă, în județul Satu Mare, evoluează focare de Pestă Porcină Africană în localitățile: Corund, Lelei, Viile Satu Mare, Dara și Acâș.

 

În anul 2023, din cei 516 mistreți împușcați în 49 Fonduri de Vânătoare, 44 mistreți au fost pozitivi la Pesta Porcină Africană, iar 472 mistreți negativi,  în urma examenelor specifice de laborator.
Conform Regulamentului U.E, cu nr. 2469/2023, în această perioadă, evoluează Pestă Porcină Africană în< Bosnia Herțegovina, Bulgaria, România, Lituania, Ungaria, Croația, Letonia, Serbia, Italia, Slovacia, Germania și Ucraina.
Toate aglomerările și expozițiile de animale, din localitățile județului Satu Mare, rămân închise până la noi dispoziții. Se vor respecta toate măsurile de biosecuritate în exploatațiile comerciale cât și în cele non profesionale.

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with