Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

FOCAR DE PESTĂ PORCINĂ ÎNAINTE DE SĂRBĂTORI

Pesta Porcină Africană revine după 10 luni în județul Satu Mare

Pesta Porcină Africană revine după 10 luni în județul Satu Mare
Potrivit unor informaţii obţinute din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor DSVSA-Satu Mare, vreme de aproape 10 luni de zile nu a existat focar de PPA la nivelul judeţului nostru
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

Cu siguranţă mulţi dintre cititorii ziarului nostru îşi amintesc de faptul că, de-a lungul a aproape 10 luni din acest an, consemnam că în judeţ nu există focare de Pestă Porcină Africană. Iată că ieri, 21 noiembrie, cu mai puţin de o lună înainte de deschiderea sezonului de sacrificare a porcilor în gospodăriile populaţiei în ajun de Crăciun, a avut loc ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB) – caz nou de PPA (Pesta Porcină Africană).

 

Şedinţa a fost convocată de prefectul Ioan Tibil, în calitate de președinte al Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB). Subiectul întâlnirii convocate în regim de urgenţă l-a reprezentat confirmarea unui focar de pestă porcină africană (PPA) la porc domestic într-o exploatație/gospodărească din localitatea Căpleni.

 

După prezentarea situației de către directorul executiv-adjunct al Direcției Sanitare Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, medicul veterinar dr. Corneliu Ceică, și a modalității de transmitere a bolii, CLCB a emis Decizia nr. 10/21.11.2024 privind aprobarea Planului de măsuri pentru controlul pestei porcine africane în cadrul acestei exploatații din comuna Căpleni.

 

În cadrul acestui plan, s-a stabilit o zonă de protecție în jurul focarului pe o rază de 3 km incluzând localitățile Căpleni, Cămin, Carei parţial şi exploataţia comercială SC Boar Station SRL și o zonă de supraveghere pe o rază de 10 km, incluzând și localitățile Berveni, Lucăceni, Urziceni, Foieni, Marna Nouă, Ianculeşti, Tiream, Ghenci, Moftinul Mic, Domăneşti, Carei parţial şi exploataţia comercială SC Csaba&Csaba SRL. Prefectul a insistat pe necesitatea colaborării între toate instituțiile membre ale CLCB pentru oprirea răspândirii PPA și în special a solicitat Inspectoratului Județean de Poliție Satu Mare, Jandarmeriei Satu Mare și celorlalte instituții cu competențe de control să contribuie activ, conform competenţelor legale, la realizarea măsurilor de control pe întreg teritoriul judeţului, dar cu precădere în zonele afectate de pesta porcină africană.

 

Recomandarea conlucrării între instituţiile cu atribuţii în acest sens înseamnă: supravegherea şi controlul mişcărilor de animale vii, produse şi subproduse de origine animală, controlul mijloacelor de transport în scopul identificării transporturilor ilegale de animale şi produse de origine animală, investigații conform competențelor pentru identificarea posibilei surse de contaminare, stabilirea gradului de extindere a contaminărilor, a firului evenimentelor legate de contaminarea și introducerea pestei porcine africane în exploatații.

 

Virusul vine din Ungaria

”Este confirmat un nou caz de pestă porcină în județul Satu Mare, trebuie să aplicăm cu toată fermitatea și responsabilitatea măsurile impuse de specialiștii veterinari pentru controlul bolii, cu atât mai mult cu cât se apropie perioada sărbătorilor de iarnă. Pesta porcină africană aduce prejudicii atât crescătorilor cât și consumatorilor și nimeni nu-și dorește aceste neplăceri. Este cunoscut faptul că există o creștere a numărului de achiziții și sacrificări de porci în perioada următoare. Fac apel, pe lângă toate autoritățile, inclusiv la micii crescători de animale, la responsabilitate privind valorificarea, mișcarea și sacrificarea porcinelor pentru a nu asista în perioada Sărbătorilor la restricții și în alte zone ale județului Satu Mare!”, a arătat prefectul.

 

Potrivit unor informaţii obţinute din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor DSVSA-Satu Mare, vreme de aproape 10 luni de zile nu a existat focar de PPA la nivelul judeţului nostru. Cazul anterior de PPA la nivelul judeţului Satu Mare a fost confirmat pe la mijlocul lunii ianuarie 2024, la Boghiş, comuna Doba. Aceeaşi sursă presupune că transmiterea virusului PPA la Berveni ar putea avea “originea” în zona silvatică a Ungariei, acolo unde continuă să existe focare de PPA la mistreţ. Despre existenţa în Ungaria, în zona limitrofă frontierei cu România a focarelor de PPA la porcul domestic s-ar putea doar face speculaţii. Autorităţile din ţara vecină nu raportează cazuri de pestă porcină africană la porcii domestici din gospodăriile populaţiei şi nici din fermele comerciale. Puţin probabil să nu existe în condiţiile în care, în mediul silvatic există focare.

Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns