
Pesta Porcină Africană – PPA, confirmată în România în anul 2017, a produs pagume imense în rândurile porcilor domestici, fiind ucise câteva sute de mii de exemplare în România. Pierderi însemnate, pe unele fonduri de vânătoare din judeţ de până la aproape 70-75%, au fost înregistrate şi în populaţiile de mistreţi.
Cel mai afectat a fost fondul de vânătoare din zona Tăşnad-Supur, unde se estimează că ar fi fost aproape 1.000 de exemplare la declanşarea PPA la mistreţ. Dacă exista o ameninţare că mistreţul ar putea dispărea de pe fondurile de vânătoare din judeţ, iată că optimismul îşi spune cuvântul.
După cum am aflat de la inginerul silvic Marius Cionca, din cadrul Gărzii Forestiere Satu Mare, în ultimii ani, populaţiile de mistreţi de pe majoritatea fondurilor de vânătoare au înregistrat o creştere nu foarte mare, dar este creştere, iar numărul animalelor moarte ca urmare a efectelor virusului PPA este în scădere. Se poate presupune că, de-a lungul anilor, sistemul imunitar al unor exemplare s-a întărit, fiind tot mai puţine animale bolnave, cheie a creşterii modeste a efectivelor. Interlocutorul ne-a spus că, în urma evaluărilor vânatului realizată în prima parte a acestui an, pe toate fondurile de vânătoare din judeţ au fost evidenţiaţi 1.188 de mistreţi.
Din aceştia, în cota de recoltă pentru sezonul de vânătoare 2024/2025 în plină desfăşurare, dar cu dificultăţi ca urmare a terenului moale, chiar desfundat pe alocuri, au fost incluse 630 de exemplare, ceea ce teoretic înseamnă aproape jumătate din efectiv. Referitor la cotă, inginerul Cionca a menţionat că, mistreţul este una dintre spreciile de interes vânătoresc, care se regenerează relativ repede, fapt ce permite acordarea unei cote bune pentru vânători şi asociaţiile din care fac parte. În urma analizelor de laborator făcute pentru mistreţii împuşcaţi, 18 au fost confirmaţi cu PPA până acum, ceea ce înseamnă 10,7%.
Dacă este mult sau puţin, este greu de emis judecăţi de valoare.
Fii primul care comentează