Image 1
Image 2

Peste 12.000 de forţe de ordine, mobilizate pentru meciul România-Ungaria

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Gabriel Oprea, ministrul Afacerilor Interne
Gabriel Oprea, ministrul Afacerilor Interne

Câţiva suporteri unguri au spart geamul unui autoturism în care se aflau români, la Comarnic, iar alţii, care erau băuţi, au fost sancţionaţi contravenţional după ce au tulburat ordinea publică, la Miercurea Ciuc, a anunţat, sâmbătă, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea.

Suporterii care au spart geamul maşinii cu români au fost identificaţi, iar Poliţia va aplica, faţă de ei, măsurile legale, a adăugat Oprea, într-o declaraţie de presă despre măsurile privind meciul de fotbal România-Ungaria.

Ministrul a precizat că sâmbătă a existat şi un incident în care au fost implicaţi doi suporteri români. Aceştia au fost sancţionaţi pentru că au aruncat cu petarde, la Gara de Nord din Bucureşti.

“Din partea autorităţilor române nu va exista nicio toleranţă faţă de încălcarea legii, iar acest lucru a fost transmis din timp, inclusiv autorităţilor din Ungaria şi reprezentanţilor suporterilor unguri. Aceeaşi atitudine fermă o vom avea şi faţă de suporterii români care depăşesc limitele legii sau care vor încerca să incite la violenţă”, a subliniat Gabriel Oprea, citat de Mediafax.

Potrivit lui Oprea, peste 12.000 de jandarmi, poliţişti şi poliţişti de frontieră sunt mobilizaţi, la nivel naţional, pentru a asigura ordinea şi siguranţa publică în contextul meciului România-Ungaria.

Misiunea acestora “se va încheia abia în momentul în care ultimii suporteri unguri vor ieşi din ţară, în această noapte, iar cei români vor ajunge la casele lor”, a mai spus ministrul Afacerilor Interne.

Gabriel Oprea a mai precizat că, în afara fanilor veniţi cu trenul, alţi circa 1.200 de suporteri unguri au ales să vină în Capitală, pentru meci, cu autocarul.

Referitor la decizia de a conduce suporterii maghiari direct la stadion, într-un Fan Zone dedicat, ministrul Afacerilor Interne a spus că aşa se întâmplă “peste tot în Europa şi inclusiv în Ungaria, (…) la un asemenea meci de fotbal”.

Partida România-Ungaria este programată sâmbătă, de la ora 19.00, pe Arena Naţională.

Fanii unguri au fost implicaţi în incidente la precedentul meci România-Ungaria, jucat la Bucureşti în 6 septembrie 2013. Atunci, ei au fost recalcitranţi la Gara de Nord, unde au folosit fumigene şi au încercat să forţeze dispozitivele de ordine, dar şi în Centrul Istoric, după ce s-au arătat deranjaţi de prezenţa echipelor de filmare ale televiziunilor de ştiri. Potrivit Jandarmeriei, 16 suporteri unguri au primit ulterior o interdicţie de un an pe stadioane.

În unele incidente au fost implicaţi şi suporteri români, în majoritate ai echipelor bucureştene. Unii dintre aceştia au aruncat cu pietre asupra autobuzelor care duceau fanii unguri la stadion, iar alţii, nemulţumiţi de interzicerea accesului cu băuturi alcoolice pe Arena Naţională, au agresat forţele de ordine. De asemenea, jandarmii au dejucat intenţia unor suporteri rapidişti, stelişti şi dinamovişti de a se bate între ei după terminarea meciului, 41 dintre aceştia fiind duşi la Poliţie.

Fanii maghiari, iritaţi după ce au primit pliante informative cu steagul Ungariei prezentat greşit

Fanii maghiari veniţi cu trenul la Bucureşti, sâmbătă, în gara Băneasa, le-au făcut semne obscene jandarmilor şi au strigat “Slugilor!”, după ce au primit pliante informative în care steagul Ungariei este prezentat greşit, cu culoarea roşie în partea de jos.

Pliantele au fost împărţite la filtrul făcut de Jandarmerie înainte de urcarea suporterilor în autobuzele RATB care îi transportă la Arena Naţională, pentru meciul de fotbal România-Ungaria.

În pliante au fost tipărite regulile pe care suporterii trebuie să le respecte în Bucureşti, implicit în incinta stadionului, amenzile care vor fi date în cazul în care încalcă legile româneşti şi informaţii despre Fan Zone-ul de la Arena Naţională şi despre traseul Budapesta-Bucureşti.

Pe prima pagină a pliantului, steagul Ungariei este prezentat greşit, cu culoarea roşie în partea de jos şi cu cea verde în partea de sus, ceea ce a provocat nemulţumirea fanilor maghiari. Aceştia au strigat, în maghiară, “Slugilor!” şi au arătat semne obscene către jandarmi, iar unii dintre ei au aruncat pliantele.

Materialele informative au sigla Direcţiei Generale de Jandarmi Bucureşti şi a Federaţiei Române de Fotbal. Pe ultima pagină a lor sunt tipărite steagurile României şi Ungariei prezentate în mod corect.

Tot la filtrul de la gara Băneasa, un suporter maghiar îmbrăcat cu un hanorac având imprimată harta aşa-numitei Ungarii Mari a fost trimis de jandarmi să îşi lase hanoracul în tren. De altfel, niciun fan maghiar nu a fost lăsat să plece spre stadion cu simboluri ale “Ungariei Mari”.

Arad: Suporterii unguri au aruncat cu petarde şi cutii de bere din tren la intrarea în ţară

Aproape 800 de suporteri unguri au venit în România cu trenul, în noaptea de vineri spre sâmbătă, iar în gările din Curtici şi Arad au aruncat cu petarde, cutii şi sticle de bere şi au scandat de la ferestre ”Ungaria! Ungaria”, însă forţele de ordine nu au aplicat sancţiuni.

Un tren special pentru suporterii unguri care vor participa la meciul dintre cele două naţionale de fotbal a intrat în ţară la ora 02,00, prin Punctul de Trecere a Frontierei Curtici, unde a staţionat aproximativ o oră, timp în care autorităţile de frontieră au verificat documentele pasagerilor.

Trenul a venit de la Budapesta, având 780 de pasageri, iar pe locomotivă sunt pictate chipurile celor mai cunoscuţi fotbalişti din Ungaria.

În Curtici, aproximativ o sută de jandarmi, poliţişti, trupe seciale de intervenţie, dar şi pompieri au fost mobilizaţi pentru a menţine ordinea pe perioada staţionării garniturii, însă suporterii unguri au fost gălăgioşi în permanenţă, strigând de la ferestre ”Ungaria! Ungaria”. Mulţi dintre ei aveau în mâini sticle sau doze de bere, pe care le-au aruncat pe ferestre imediat ce garnitura s-a pus în mişcare pentru a pleca spre Arad. Totodată, mai mulţi suporteri au aruncat petarde din tren, când se afla în mişcare.

La frontieră, în Gara Curtici, alături de suporteri au urcat şi poliţişti şi jandarmi români, pentru a-i escorta până în Capitală.

Cu toate acestea, ungurii au fost zgomotoşi şi au aruncat câteva petarde şi sticle de bere şi când au trecut prin Gara Arad.

Autorităţile nu au intervenit şi nu au aplicat sancţiuni în timpul tranzitării judeţului Arad.

”Nu s-a considerat că suporterii au pus în pericol siguranţa publică. Nu s-a aplicat nicio sancţiune pe raza judeţului Arad”, a declarat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Arad, Emilia Fînaţă.

1 comentariu

  1. Ce suporteri? Adevarate osti, inarmate pana-n dinti, cu munitie in nestire si cu slogane razboinice in toata regula. Daca esti un cetatean obisnuit si te duci la meci trebuie sa induri actiunile salbatice ale acestor animale in loc sa te bucuri de un meci normal de fotbal. Cu atata tehnica de ce nu sunt opriti acesti vandali, inainte sa intre pe stadioane? De nu sunt amendati usturator, suspendati pe viata la intrarea in vreun stadion? Ce castiga fotbalul, echipele, adevaratii suporteri de pe urma acestor indivizi, romani si maghiari deopotriva?

Lasă un răspuns

Connect with