Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

PETIȚIE

Petiție pentru păstrarea a două ore de limba modernă în liceu: peste 3.000 de semnături în 24 de ore

Petiție pentru păstrarea a două ore de limba modernă în liceu: peste 3.000 de semnături în 24 de ore
Asociația Română a Profesorilor Francofoni solicită menținerea a două ore de limba modernă 2 în trunchiul comun al liceului, avertizând că reducerea acestora va limita accesul elevilor la educație și oportunități europene, petiția inițiată în acest sens strângând peste 3.000 de semnături în 24 de ore.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Păstrarea a două ore săptămânal pentru limba modernă 2 în trunchiul comun al planurilor-cadru pentru liceu este solicitată printr-o petiție inițiată de Asociația Română a Profesorilor Francofoni. Petiția a strâns peste 3.000 de semnături în primele 24 de ore de la lansare.

 

 

Potrivit textului petiției, reducerea numărului de ore la o singură oră pe săptămână nu permite dezvoltarea competențelor de comunicare în limba străină la sfârșitul ciclului liceal, contrar obiectivelor stabilite în documentele educaționale din România.

 

 

 

Argumentele susținătorilor petiției

Profesorii atrag atenția că o astfel de modificare ar limita accesul elevilor la oportunități educaționale și profesionale la nivel european. Conform textului petiției, “diminuarea orelor de limba modernă 2 (L2) este incompatibilă cu promovarea unui învățământ democratic și echitabil, care ar trebui să asigure pregătire cu șanse egale pentru toți tinerii europeni.”

Mai mult, reducerea numărului de ore va conduce la o creștere a fenomenului meditațiilor private, ceea ce va limita accesul la educație lingvistică de calitate pentru elevii din medii defavorizate.

 

 

 

 

Reacția Ministerului Educației

Bogdan Cristescu, secretar de stat în Ministerul Educației, a explicat că noile planuri-cadru prevăd reducerea numărului de ore la limba modernă 2 deoarece nivelul cerut pentru Bacalaureat la această disciplină este doar nivelul A, în timp ce pentru limba modernă 1 este nivel B. Această declarație a fost făcută în cadrul unei sesiuni online din 3 februarie.

 

 

 

Contextul schimbărilor propuse

Proiectele de planuri-cadru pentru liceu, lansate în dezbatere publică pe 31 ianuarie 2025, prevăd următoarele modificări:

La specializarea matematică-informatică, limba modernă 2 va avea o singură oră săptămânal, față de două ore în prezent.
La profilul uman, filologie, elevii vor avea o oră de limba modernă 2 în trunchiul comun și câte o oră suplimentară în clasele a IX-a și a X-a, în cadrul curriculumului de specialitate. În clasele a XI-a și a XII-a, numărul orelor de limba modernă 2 va crește la două pe săptămână, în curriculum de specialitate.
Această reformă curriculară, inițiată în 2012, ar fi trebuit să fie aplicată începând cu generația de liceeni din 2020, dar a fost amânată de mai multe ori. Actuala propunere ar urma să se aplice elevilor care întră în clasa a IX-a în 2026.

 

 

 

 

Propuneri alternative

Profesoara Maria Manea a sugerat introducerea unei a doua limbi străine în învățământul primar ca măsură compensatorie pentru reducerea numărului de ore de la liceu. “Dacă tot luăm de aici, de la liceu, de la a doua limbă străină, putem să punem aici, la nivelul primar”, a afirmat aceasta.

 

 

 

Dezbaterea privind numărul de ore alocate pentru limba modernă 2 continuă să genereze reacții puternice din partea profesorilor, elevilor și părinților. Asociația Română a Profesorilor Francofoni consideră că păstrarea celor două ore săptămânal este esențială pentru dezvoltarea competențelor lingvistice ale elevilor și pentru asigurarea unui acces echitabil la educația europeană. Ministerul Educației, pe de altă parte, argumentează că modificările propuse sunt aliniate cerințelor actuale ale examenului de Bacalaureat.

 

 

 

Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*