Românii cumpără în prezent cele mai scumpe ţigări din Uniunea Europeană raportat la puterea de cumpărare.
Piaţa de ţigarete, evaluată la 21 de miliarde de lei în 2019, a ajuns la 2% din PIB, tutunul fiind al doilea cel mai solid contribuabil la buget, susţin cei mai mari jucători din piaţă. Anul trecut, piaţa de ţigarete a înregistrat o uşoară creştere datorită majorării preţului ţigărilor, iar volumul pieţei negre a ţigaretelor a scăzut între 9,4% şi 10% din piaţa totală, odată cu securizarea graniţelor şi a măsurilor de siguranţă luate pentru pandemie.
„După o creştere a volumelor comercializate pe piaţa ţigaretelor în anul 2019, piaţa totală a revenit în anul 2020 la nivelul înregistrat în anul 2018. Este posibil ca acest nivel să se menţină şi în anul 2021, dar este prea devreme pentru a face o previziune. Cu toate acestea, dacă discutăm despre valoarea pieţei ţigaretelor, având în vedere creşterile anuale de preţuri ale acestor produse, conform estimărilor noastre, piaţa a înregistrat o mică creştere în 2020, comparativ cu anul 2019”, spune Dragoş Bucurenci, director communications în cadrul Philip Morris România.
Gigantul american Philip Morris a avut în 2019 o cifră de afaceri de 3,3 miliarde de lei în România, potrivit reprezentanţilor locali, iar profitul a fost de 354 de milioane de lei. La nivelul anului 2019, grupul avea 1.094 de angajaţi.
Conform execuţiei bugetare anunţate pe anul 2020, veniturile bugetare provenite din accizele la ţigarete s-au majorat cu 10,9% an/an. Astfel, în contextul scăderii veniturilor din energie, tutunul a devenit anul trecut cel mai solid contribuabil la buget.
Fii primul care comentează