Lucrările sale în spiritul Școlii băimărene pot fi admirate la Muzeul de Artă
Saloanele de la parterul Muzeului de Artă din Satu Mare găzduiesc de ieri o vastă expoziție personală a pictorului sătmărean Kovacs Emil Lajos, multe din lucrări evocând spiritul istoric al Școlii băimărene.
Emil Lajos Kovacs s-a născut la 4 iulie 1967 în Satu Mare. A terminat Școala de Arte la clasa de pictură a profesorului Liviu Paul în anul 1985. Tot aici a absolvit si cursurile de sculptură în 1992 (prof. Ștefan Erdei) și vitrinerie în 1987 sub îndrumarea profesorilor Nyiri .Zoltan și Elu Klein. În 1988 studiază la Școala Profesională de Decoratori București. În 2011 termină studiile la Universitatea de Nord din Baia Mare, Facultatea de Litere, secția pictură. Maeștri i-au fost aici Nicolae Suciu, Anghel Negrean, Bertalan Kovacs. În anul 1998 întreprinde o călătorie de studii în Germania și Olanda.
Între anii 1987-2012 a fost membru al Asociației Artiștilor Plastici “Casa Creației” din Satu Mare, între 2001 și 2009 fiind președintele acesteia. Din 2012 s-a mutat în organizația UAP (a nu se confunda cu UAPR). A lucrat la Teatrul de Nord din Satu Mare, contribuind la decor în peste 200 de spectacole. Pe lângă activitatea curentă artistică, ține ore de terapie prin artă la secția Psihiatrie a Spitalului Județean și pentru copiii autiști. A participat la expoziții personale sau colective și tabere de creație în țară și în Europa, un moment notabil fiind expoziția sa din 2017 la sediul din Bruxelles al Parlamentului European.
Îndrăgostit de peisajele Maramureșului, Kovacs aduce în redarea lor picturală o notă foarte personală. Un ritm aparte al succesiunii culorilor, cu improvizații ca de jazz, un continuu joc la limitele spectrului cromatic (mai ales în privința nuanțelor de roșu, vitale în unele lucrări) și o forțare discretă a formei, încât casele pictate par să treacă uneori în zona suprarealistă, se împletesc cu o nostalgie plină de sensibilitate, mai ales în portretele de bătrâni sau tablourile care evocă vremuri demult apuse. Găsești aproape în fiecare tablou câte un detaliu care îți dezvăluie acuitatea și spiritul ludic al pictorului. O lucrare singulară, de o frumusețe aparte, are ca temă două crizanteme de un alb însuflețit. Măslinii din Grecia dansează sub penelul artistului. Apusurile de soare și panoramele oferă un alt tip de spectacol, iar munții spun o poveste a armoniei impozante. În cei cinci ani de la precedenta personală, Kovacs Emil Lajos pare că a întinerit ca artist.
Cronica plastică la vernisaj a susținut-o Kereskenyi Sandor, istoric de artă și muzeograf.
Fii primul care comentează