Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Plăcinte Țărănești cu dovleac: Gustul nostalgiei din bucătăria bunicii

Plăcinte Țărănești cu dovleac: Gustul nostalgiei din bucătăria bunicii
Plăcintele țărănești cu dovleac sunt un desert tradițional românesc, preparat cu foi subțiri de casă și umplutură aromată de dovleac calit, ce evocă amintiri din copilărie și bucuria meselor în familie alături de bunici.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Plăcintele țărănești cu dovleac, cu foile acelea subțiri și crocante, preparate de bunica, mi-au rămas întipărite în suflet din copilărie. Eram fascinat de modul în care aceste delicii simple, dar atât de speciale, adunau toată familia în jurul mesei. Fiecare mușcătură era o explozie de arome care ne lega de rădăcinile noastre, de tradițiile și dragostea cu care erau pregătite de bunici.

 

 

Bunicile noastre nu cumpărau niciodată foi de plăcintă din comerț, fiind de neconceput să nu-și lase amprenta personală asupra bunătăților destinate celor dragi. Pentru ele, orice vacanță, fie ea și scurtă, era o sărbătoare adevărată, mai ales când ne adunam cu toții, nepoți și copii, în jurul mesei.

 

 

Chiar dacă o dureau genunchii sau aveau griji pe suflet, când noi eram acolo, bunica găsea mereu puterea să pregătească ceva special. De multe ori, plăcintele cu mere erau preferatele casei, dar bunica ne răsfăța adesea cu cele cu dovleac, iar noi le devoram imediat. Prima tavă de plăcinte dispărea aproape instant, sub privirile amuzate și pline de bucurie ale bunicii. „Mai încet, că nu se bat turcii la gura voastră!” – așa ne spunea, în timp ce în sufletul ei, cu siguranță, radia de fericire văzând cât de mult ne plăceau plăcintele ei.

 

 

Secretul Foaielor de Casă
Rețeta bunicii pentru foi era simplă, dar extrem de rafinată. Avea în compoziție ou, ceea ce le făcea ușor mai elastice și mai gustoase. Însă în perioadele de post, bunica se adapta și făcea foile fără ou, doar cu apă și făină, și tot reușea să creeze aceleași foi fine și delicate. Secretul stătea în experiență și în modul în care „simțea” aluatul, fără a folosi cântare sau măsurători precise.

Astăzi, deși folosesc rețeta exactă pe care am învățat-o de la bunica, îmi amintesc cu drag de măsurătorile ei „din ochi”, unde o „cană” sau un „pahar de vin” erau măsuri universale pentru toate rețetele. Din păcate, caietul ei cu rețete nu a ajuns la mine, dar amintirile și gustul plăcintelor au rămas neprețuite.

 

 

 

Rețeta de Plăcinte Țărănești cu Dovleac
Ingrediente pentru aluat:
500 g făină
1/2 linguriță sare
1 ou mediu
200 ml apă călduță
1 lingură oțet
40 ml ulei
Aproximativ 200-300 ml ulei pentru întins foi
Ingrediente pentru umplutură:
1200 g dovleac ras
150 g zahăr tos
70 ml ulei
1 plic zahăr vanilinat (de preferat Bourbon)
1 linguriță rasă de scorțișoară

 

 

Mod de preparare:
Prepararea umpluturii: Începeți prin a pregăti umplutura, deoarece trebuie să aibă timp să se răcească. Amestecați dovleacul ras cu zahărul tos, zahărul vanilat și uleiul. Caliti-le împreună la foc mediu timp de aproximativ 5 minute, până când dovleacul se înmoaie ușor. Luați amestecul de pe foc și adăugați scorțișoara. Lăsați-l deoparte să se răcească.
Prepararea foilor: Într-un vas încăpător, adăugați făina și sarea, apoi oul bătut. Turnați apa călduță amestecată cu uleiul și oțetul, și începeți să frământați aluatul până devine neted și elastic. După ce s-a format un aluat omogen, îl trântiți de masă de câteva ori – asta ajută la dezvoltarea glutenului și la obținerea unor foi mai elastice.

 

Întinderea foilor: Împărțiți aluatul în porții egale, fiecare fiind unsă din abundență cu ulei. Lăsați-le să se odihnească 10 minute, apoi începeți să întindeți foile pe rând. Începeți cu o formă rotundă, întinzând ușor cu sucitorul și mâna, până când obțineți o foaie foarte subțire.
Montarea plăcintelor: Presărați un sfert din cantitatea de dovleac pe fiecare foaie întinsă, apoi rulați plăcinta. Strângeți capetele și așezați-le cu grijă în tavă, având grijă să fie cu partea rulată în jos.

 

 

Coacerea: Coaceți plăcintele în cuptorul preîncălzit la 180°C timp de 35-40 de minute, până când devin aurii. La final, le puteți unge cu un cub de unt pentru un plus de savoare, iar pentru decor, presărați puțin zahăr pudră.
Aceste plăcinte țărănești cu dovleac sunt perfecte pentru serile de toamnă, când vă doriți ceva dulce și aromat, dar mai ales atunci când vreți să retrăiți o bucată din copilăria trăită alături de bunici. Aroma dovleacului calit cu scorțișoară și foile crocante aduc la masă un sentiment unic de căldură și confort, amintindu-vă de zilele petrecute la bunici, de dragostea lor necondiționată și de bucuria meselor în familie.

Poftă bună!

 

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Fasole verde scazuta

Fasole verde scăzută

Fasole verde în sos de smântână combină savoarea păstăilor de fasole cu un sos cremos, fiind o opțiune versatilă și gustoasă pentru mesele de zi cu zi. Poate fi servită ca atare sau alături de diverse garnituri, oferind o masă reconfortantă și plină de aromă.