
Plăcinte cu cartofi
Origine: Aceste plăcinte sunt specifice zonei Codrenilor, fiind un preparat tradițional care își are rădăcinile în obiceiurile rurale de a folosi ingrediente accesibile și ușor de găsit. Cartofii au fost aduși în Europa din America în secolul al XVIII-lea și au devenit rapid un ingredient de bază în multe gospodării. În Codreni, cartofii erau folosiți frecvent datorită costului redus și a versatilității lor.
Ingrediente:
1 kg cartofi
500 g făină
25 g drojdie proaspătă
1 linguriță zahăr
1 linguriță sare
1/2 litru lapte călduț
50 g unt
1 ou (pentru uns)
Ulei pentru prăjit
Preparare:
Se fierb cartofii în apă cu sare, apoi se curăță și se pasează bine.
Într-un bol mare, se adaugă făina, sarea, zahărul și drojdia dizolvată în laptele călduț. Se amestecă bine și se frământă până obținem un aluat elastic.
Se lasă la dospit aproximativ 1 oră sau până își dublează volumul.
După ce aluatul a dospit, se împarte în bile mici.
Fiecare bilă se întinde într-o foaie subțire, iar pe mijloc se pune un strat de cartofi pasati. Se îndoaie plăcinta și se prăjește în ulei încins până devine aurie și crocantă pe ambele părți.
Se scot pe hârtie absorbantă și se ung cu unt topit.

Plăcinte cu brânză, lobodă, mărar și cozi de ceapă verde în amestec
Origine: Plăcintele cu brânză sunt de asemenea o mâncare tradițională din zona Codrenilor, dar și din alte părți ale Moldovei și Munteniei. Utilizarea brânzei „primalat” (un tip de brânză de vacă proaspătă) este caracteristică în multe zone ale țării, având un gust mai dulce și o textură mai fină decât alte tipuri de brânză. Adăugarea de lobodă, mărar și cozi de ceapă verde este un obicei vechi al gospodinelor din zonele rurale, care foloseau ierburile și legumele din grădină pentru a îmbogăți preparatele.
Ingrediente:
500 g brânză de vacă (primalat)
1 legătură de lobodă verde
1 legătură de mărar
1 legătură de ceapă verde (cozi)
1 ou
200 g făină
25 g drojdie
1 linguriță zahăr
250 ml lapte călduț
50 g unt topit
Sare după gust
Preparare:
Într-un bol, amestecați brânza de vacă cu loboda tocată mărunt, mărarul și ceapa verde. Adăugați un ou, sare și amestecați bine.
Separat, preparați aluatul. Dizolvați drojdia și zahărul în laptele călduț, lăsați 10 minute să se activeze. Apoi, adăugați făina și un praf de sare, și frământați un aluat elastic.
Lăsați aluatul să dospească aproximativ 1 oră.
După dospire, împărțiți aluatul în biluțe mici, le întindeți pe o suprafață de lucru și puneți câte o lingură din amestecul de brânză și legume pe fiecare bucată de aluat.
Pliați plăcintele și prăjiți-le într-o tigaie cu ulei încins sau le puteți coace în cuptor.
După ce sunt gata, ungeți-le cu unt topit pentru un gust mai bogat.
Aceste plăcinte sunt foarte versatil de pregătit și pot fi umplute și cu alte ierburi aromatice sau legume, în funcție de sezon. Mărarul și loboda dau o notă de prospețime și savoare.
Fii primul care comentează