Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

PNL și UDMR au depus moțiunea de cenzură susținută de PSD

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Documentul intitulat “11 împotriva României” a fost semnat și de șapte parlamentari social-democrați

Moțiunea de cenzură intitulată “11 împotriva României”, inițiată de PNL și UDMR, alături de care au semnat și șapte parlamentari din afara celor două formațiuni, a fost depusă marți la Parlament.

Birourile Permanente vor decide miercuri data la care va fi dezbătută. Inițial, surse liberale declaraseră că textul moțiunii de cenzură a fost definitivat și este semnat de 127 de parlamentari PNL și UDMR, dar și câțiva de la PSD, care și-au depus semnăturile “în nume personal”, însă trei dintre aceștia și-au retras până la urmă semnăturile. Titlul moțiunii, “11 împotriva României”, se referă la componența actuală a Cabinetului Boc, format din zece miniștri și premierul.

123 de semnături, față de 118 necesare

Textul moțiunii de cenzură PNL și UDMR este susținut de 123 de semnături, după cum reiese din documentele puse la dispoziție de către inițiatori, față de cele 124 anunțate de liderul deputaților PNL, Călin Popescu Tăriceanu, remarcându-se absența lui Albert Almos, plecat în străinătate.
Din partea grupului deputaților PSD+PC au semnat Tudor Ciuhodaru, Mircea-Gheorghe Drăghici, Radu Costin Vasilică, Mihai Cristian Apostolache, Ion Burnei, Marian Ghiveciu, Ioan Sorin Roman.
Din partea grupului deputaților PNL, au semnat 60 de deputați liberali, mai puțin Neculai Rebenciuc. Dintre senatorii PNL au semnat toți cei 26 care au rămas afiliați grupului, mai puțin Tiberiu Prodan, care și-a anunațat luni plecarea la PDL.
În ceea ce-i privește pe reprezentanții UDMR, cel care nu a semnat moțiunea de cenzură, deși numele lui apare pe lista de susținători, este senatorul Albert Almoș, care a declarat că este plecat în străinătate.
Pentru depunerea moțiunii de cenzură este nevoie de 118 semnături. PNL și UDMR mizau, la momentul anunțării intenției de a depune moțiunea, pe 121 de parlamentari. Între timp trei dintre ei – doi deputați și un senator – și-au anunțat public trecerea la PDL, iar un al patrulea – deputatul PNL Neculai Rebenciuc – este neoficial în tabăra democrat-liberalilor. Necesarul de semnături peste 118 este justificat de asigurarea marjei în situația în care unii dintre semnatari pot anunța în plen retragerea susținerii pe textul moțiunii.

Moțiunea cere demisia Cabinetului Boc II

Inițiatorii moțiunii de cenzură cer demisia Cabinetului Boc II pe motiv că este “nereprezentativ” și “ilegal”, îl cataloghează drept “camarila restrânsă a domnului Băsescu”, o parte importantă din text fiind reprezentată, de altfel, de critici și atacuri la adresa președintelui Băsescu.
Pe parcursul unui document care are până în zece pagini, inițiatorii fac o trecere în revistă a ceea ce contestă – criza economică, cea politică și cea socială, care ar fi induse de actuala putere. În acest context, este criticat acordul FMI și incriminată încercarea de fraudare a alegerilor prezidențiale.

Geoană: Moțiunea va avea prioritate

Președintele Senatului, Mircea Geoană, a anunțat marți, înaintea ședinței Biroului Permanent al Senatului, că moțiunea de cenzură propusă de PNL și UDMR se află “în studiu avansat” la PSD și va fi discutată miercuri de conducerea Parlamentului. “Moțiunea de cenzură sper să fie depusă astăzi, mâine am convocat Birourile Permanente reunite în care vom discuta moțiunea de cenzură cu prioritate”, a declarat Geoană.

Tăriceanu: Moțiunea va sancționa guvernul Boc II

Liderul grupului PNL din Camera Deputaților, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat marți că depunerea moțiunii de cenzură împotriva Cabinetului Boc II este motivată de faptul că actualul Executiv este unul “de factură personală” a lui Băsescu.
“Am depus textul moțiunii de cenzură împreună cu semnăturile necesare. Este depusă de grupurile parlamentare ale PNL și ale UDMR, ținând cont de situația politică, de criza economică, socială și morală în care se află România astăzi”, a afirmat Tăriceanu, criticând “derapajul continuu pe care actuala putere Băsescu-Boc îl are”. El a anunțat că sunt 124 de semnături strânse, fără să spună nici măcar cum se intitulează moțiunea de cenzură.

Kelemen: Pentru prima oară va cădea un guvern prin moțiune de cenzură

Candidatul UDMR la Președinție, Kelemen Hunor, s-a declarat convins că pentru prima dată după 20 de ani va cădea un guvern printr-o moțiune de cenzură. “Sigur, așteptăm și voturile PSD și sunt convins că pentru prima dată după 20 de ani va cădea un guvern printr-o moțiune de cenzură”, a spus candidatul UDMR. Kelemen Hunor a adăugat că, în eventualitatea reușitei moțiunii, Uniunea va aștepta “ca președintele republicii să propună un prim-ministru care trebuie să vină în fața Parlamentului”. “Vom vedea atunci cu ce program politic va veni și cu ce structură guvernamentală”, a spus reprezentantul UDMR.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns