Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

PNL, cu ochii pe situaţia din PSD

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    PNL a simţit miros de sânge. Imediat după suspendarea lui Victor Ponta din funcţia de preşedinte al PSD, liberalii s-au întâlnit într-o şedinţă de urgenţă. Nu-şi pot imagina că un guvern mai poate rezista dacă premierul nu mai are o funcţie politică. Un posibil răspuns la această problemă a dat fostul preşedinte. Traian Băsescu zice că adevărata putere stă în mâna premierului. Adevăratul “Jupân” este primul ministru. Ar rezulta că funcţiile politice dintr-un partid sunt formale. În parte, Traian Băsescu are dreptate.

Totuşi, Emil Boc nu a renunţat la funcţia de preşedinte al PDL. Mai mult, premierul Mihai Răzvan Ungureanu a fost răsturnat de la guvernare tocmai pentru că nu conducea un partid. PN|CD, în vremea când era principalul partid de guvernământ, s-a confruntat cu mari probleme pentru că puterea executivă era într-o mână, iar cea politică în alta. Victor Ciorbea şi Radu Vasile au beneficiat de o autoritate redusă tocmai pentru că nu conduceau partidul.
Liberalii mai în vârstă cu siguranţă ştiu aceste lucruri. Mai devreme sau mai târziu, un prim ministru care nu este şi liderul partidului îşi pierde influenţa şi autoritatea. Este şi cazul lui Victor Ponta. PNL va încerca să pună umărul la deschiderea unei prăpastii între premier şi partid. De pildă îl pot încuraja pe Valeriu Zgonea să încerce preluarea puterii promiţându-i că îl vor sprijini să devină prim ministru. Ar putea duce tratative cu Liviu Dragnea. De asemenea, cu Rovana Plumb, înlocuitoarea oficială, considerată a fi o fidelă  a lui Victor Ponta.
PSD s-a vulnerabilizat despărţind puterea executivă de puterea politică. Doar ameninţarea că va pierde guvernarea poate ţine partidul unit. Semnale în acest sens s-au dat destule.  Au simţit nevoia să-şi reconfirme sprijinul pentru guvernul Ponta şi cei doi aliaţi, ALDE şi UNPR. Coaliţia nu pare să se fi şubrezit. Prin urmare, PNL îşi va concentra în continuare atacul asupra primului ministru. |inta preşedintelui Iohannis este tot Victor Ponta. Mai mult decât pot face politicienii din opoziţie, mai precis ceea ce nu pot face politicienii, ar putea duce la bun sfârşit DNA. Devenit inculpat, cu averea sub sechestru, fără funcţie politică, Victor Ponta este o pradă mai uşoară. Niciun premier nu a fost supus la atâta presiune în ultimii 25 de ani. PSD s-a concetrat atât de mult pe Traian Băsescu, a făcut o obsesie pentru fostul preşedinte chiar şi după acesta şi-a terminat mandatul, dar ceea ce li se întâmplă acum este mai rău. A venit vremea pentru PSD să-l plângă pe Traian Băsescu? Nu au curajul să recunoască, însă pesediştilor le-a fost mai bine în mandatele lui Băsescu. Poate şi pentru că, deşi se certau, simţeau că sunt făcuţi din acelaşi aluat. Traian Băsescu şi PDL aveau aceleaşi idei despre lupta împotriva corupţiei ca Victor Ponta şi PSD. Se conduceau după principiul “corb la corb nu scoate ochiul” sau “o mână spală pe alta”.
Nu înseamnă acum că PNL şi PSD se află pe poziţii radical diferite în ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei. Elementul perturbant este Klaus Iohannis. Cel puţin aşa se vede în plan public. Dar cât poate ţine acest război al Justiţiei cu politicienii?  Va continua şi în eventualitatea intrării PNL la guvernare? Dacă Victor Ponta are probleme cu justiţia, premierul propus de PNL se află în aceeaşi situaţie. Numele lui Cătălin Predoiu se află în mai multe dosare de corupţie. Alina Gorghiu, avocata,  de asemenea, are o problemă similară cu a fostului avocat Victor Ponta. Ce se va schimba dacă vine alt guvern? Şi după şedinţa de ieri PNL rămâne dator cu răspunsul la această întrebare simplă. Faptul că PNL a decis să adune semnături pentru demiterea lui Ponta este o copilărie.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)