Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    PNL reuşeşte cu greu să se adune pentru bătălia ce urmează. Unul dintre oamenii cei mai loiali Partidului Naţional Liberal ca marcă, un personaj-cheie în momentele de decizie majoră, se retrage din partid într-un mod cât se poate de jenant. Ludovic Orban este acuzat că a cerut bani pentru campania electorală de la un om de afaceri. Acesta se pare că l-ar fi denunţat la DNA. Astfel, pus sub control judiciar, candidatul PNL pentru primăria generală a Capitalei s-a retras din cursă, totodată demisionând din toate funcţiile politice.

Situaţia este mai gravă decât în cazul Olguţei Vasilescu. Primăriţa din Craiova, deşi reţinută, dar nu arestată, nu a fost retrasă din cursa electorală. PSD este mai permisiv. Până nu sunt definitiv condamnaţi, pesediştii nu se dau duşi din viaţa publică.
PNL nu pare să fie foarte îngrijorat. Orban era un tip destul de incomod în propriul partid. Deseori făcea declaraţii neaşteptate la adresa guvernului de tehnocraţi sau critica politicile propriului partid. El a jucat roluri importante la schimbarea liderilor, începând cu Theodor Stolojan, Călin Popescu Tăriceanu şi Crin Antonescu.

Era un om al schimbării, un susţinător al ideii de alternanţă la putere în interiorul partidului. Mai devreme sau mai târziu s-ar fi întors şi împotriva lui Vasile Blaga şi Alina Gorghiu. A înţeles liberalismul ca un drept la libera exprimare a opiniei în primul rând în interiorul PNL, abia apoi în relaţia cu adversarii. Sună bine în teorie, dar în practică se cheamă că eşti un Gică-Contra de care conducerea era bucuroasă să scape.

Este adevărat că a fost privit de colegi ca un personaj exotic căruia i se iertau multe tocmai pentru că uneori părea neserios. În realitate el ţinea să pară un om corect şi cinstit. Aşa cum spunea şi la ieşirea din sediul DNA, el nu a fost niciodată acuzat de corupţie, deşi a ocupat diferite funcţii, fiind chiar şi ministru al Transporturilor, unul dintre ministerele cele mai predispuse spre corupţie.

De retragerea lui Ludovic Orban nu se ştie cine se bucură mai mult, PSD sau PNL? Social democraţii îl considerau un adversar uşor. Prin urmare, le convenea să fie contracandidatul doamnei Firea. Liberalii, mai cu seamă aripa PDL, aveau tot interesul să fie schimbat. Poate se va specula că la mijloc a fost o manevră pentru redeschiderea luptei pentru desemnarea candidatului.

Dacă înlocuitorul va fi Cătălin Predoiu, suspiciunile se vor amplifica. Aripa PDL a reuşit să-şi impună în marile oraşe şi în reşedinţele de judeţ oamenii săi. Lupta dintre fostul PNL şi fostul PDL continuă peste tot în ţară. Chiar şi la Satu Mare fuziunea nu a creat un bloc omogen, PNL continuând să rămână un partid în care cele două aripi nu bat la unison. Tonul este dat chiar de la Bucureşti. Vasile Blaga şi Alina Gorghiu nu reprezintă un cuplu politic propriu-zis. Fiecare este sau încearcă să fie susţinătorul partidului din care au provenit.

Retragerea lui Ludovic Orban este înainte de toate încă o victorie a fostului PDL asupra fostului PNL. Nu este exclus ca episodul Orban să redeschidă lupta dintre cele două fracţiuni, de data aceasta pe faţă. Poate a sosit momentul să intervină greii liberalilor, şi aici ne referim la Crin Antonescu şi la cei care i-au rămas loiali fostului lider. După şocul retragerii lui Ludovic Orban, PNL s-a repliat destul de rapid. A urmat un alt şoc. Noul candidat anunţat este Marian Munteanu, fostul lider al studenţilor din Piaţa Universităţii. Experimentul merită toată atenţia.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)