Emisă în anul 2020, în luna iulie, de guvernul Orban, ordonața de urgență privind luarea unor măsuri de spijin pentru angajatori și salariați în contextul epidemiei, a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis vineri 12 martie 2021.
Au trecut de atunci opt luni de zile. Se putea ajunge până pe lună și înapoi. În general, viteza cu care sunt luate și aplicate toate măsurile, fie că sunt de resortul guvernului, fie a altor instituții ale statului, lasă mult de dorit. Secolul vitezei a trecut demult, iar secolul tehnologiei inteligente vedem că nu ajută prea mult.
Ce se întâmpla dacă între timp trecea epidemia? Mai era valabilă promulgarea? Așa se întâmplă mereu. Așa se face că o mulțime de texte de lege declarate neconstituționale nu au fost reglementate de Parlement.
S-ar părea că România funcționează bine doar în timpul stărilor de urgență. Dar faptul că se dau amenzi nu înseamnă că lucrurile merg bine. Tocmai numărul uriaș de amenzi demonstrează că foarte mulți dintre cetățenii români nu sunt dispuși să respecte măsurile impuse de guvern. Cetățenii nu sunt dispuși să respecte nici măsurile luate la nivel local, prin hotărâri ale consiliilor locale, ale primarilor, ale altor instituții care reglează raporturile statului cu cetățeanul.
Vrem nu vrem, ajungem la concluzia care alimentează partidele anti-sistem: sistemul nu funcționează.
Ca partid anti-sistem a fost preceput și USR pe vremea guvernelor PSD. După intrarea în parlament, în anul 2016, o vreme USR-PLUS s-a comportat ca o asociație civică, mizând pe proteste. Odată cu intrarea la guvernare, alianța USR-PLUS nu s-a mai simțit în elementul ei. Are bufeuri anti-sistem, este indisciplinat ca un adolescent căruia părinții îi interzic să meargă la discotecă.
În schimb, după cum se poate constata, USR-PLUS militează pentru tehnologizare, pentru digitalizare, pentru accelerarea vitezei cu care se pun în practică măsurile luate de guvern.
Întorcându-ne la PNL, partid aflat în plină campanie electorarlă, ce aflăm? Într-o ședință la care premierul nu a participat, deși a fost invitat, acesta a fost criticat pentru că stă prea departe de partid.
Cum se traduce asta în termeni de partid? La fel de simplu: PNL se află în plină campanie electorală internă.
Prin urmare promulgarea de către președintele Iohannis a ordonanței de urgență din iulie 2020 privind măsurile de susținere a agenților economici, a salariaților afectați de pandemie, mai poate aștepta până să fie pusă în aplicare. Sau, mai știi, pentru că Florin Cîțu nu se ocupă de problemele PNL te pomenești că se va ocupa de problemele angajatorilor și salariaților afectați de pandemie.
Există un adevăr imuabil: indiferent de conjunctura economică, internă și internațională, indiferent de situația socială, de așteptările populației, interesele de partid continuă să se afle pe primul loc în agenda politicienilor, a tuturor partidelor.