Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

PNL nu mai suține creșterea accizei pe carburanți

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Liviu Voinea va discuta cu oficiali CE și FMI
Liviu Voinea va discuta cu oficiali CE și FMI

Senatorul PNL Sorin Ilieșiu spune că liberalii vor cere la negocierile cu FMI o nouă amânare a introducerii taxei pe carburant.

Senatorul PNL a spus la Realitatea TV că liberalii vor cere o amânare pentru încă 3 luni.

Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, nuci nu a confirmat, dar nici nu a infirmat retragerea sprijinului PNL pentru creșterea accizei la carburanți. Executivul lucrează la un set de măsuri pentru stimularea cererii interne, măsuri care vor trebui agreate cu delegațiile Fondului Monetar Internațional și Comisiei Europene, a declarat sâmbătă seară, la România TV.

Acesta a menționat că majorarea accizei la carburanți nu reprezintă, în raport cu ansamblul temelor de discuții cu FMI și Comisia Europeană, o temă principală.

‘Această chestiune (majorarea accizei la carburanți n.r) în raport cu ansamblul temelor de discuții cu FMI și Comisia Europeană nu este una principală. Sunt multe alte teme ce scapă atenției opiniei publice, sunt chestiuni de natura reformei structurale. De exemplu, tema noului sistem de raportare și monitorizare a cheltuielilor publice, care era în fiecare scrisoare cu FMI, nu a fost niciodată sesizată sau evidențiată și a făcut parte inclusiv din precedenta scrisoare cu FMI’, a menționat Liviu Voinea.

‘Cu cât sunt mai multe venituri care nu se realizează, cu atât sunt mai multe cheltuieli se amână. Altă variantă tehnică nu poate să existe. Aceste cheltuieli, în funcție de evoluția veniturilor la 6 luni, se vor tăia la rectificare pentru a compensa veniturile nerealizate sau se vor elibera și se vor face aceste cheltuieli dacă veniturile din alte surse au compensat nerealizarea veniturilor din acciză’, a explicat Voinea, întrebat dacă se va aplica acciza de 7 eurocenți de la 1 aprilie și cum va fi compensată pierderea din amânarea aplicării acestei măsuri.

El a precizat că nu poate da amănunte legate de acciza la carburanți, dar a subliniat că o amânarea a introducerii acesteia nu poate fi compensată decât prin creșterea colectării veniturilor sau prin amânarea unor cheltuieli.
Guvernul a amânat deja majorarea taxei pe carburant cu 0,7 eurocenţi până la 1 aprilie, desi initial era prevazuta in buget sa intre de la 1 ianuarie.

Delegatia FMI vine in România in perioada 21 ianuarie-5 februarie. “Vor fi discutate măsuri pentru compensarea veniturilor pierdute prin amânarea cu trei luni a majorării accizei la carburanţi, astfel încât să fie asigurată ţinta de deficit bugetar de 2,2% din PIB”, au spus oficialii Fondului.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns