

Ziua de 24 iulie este un simbol în viaţa poliţiştilor de frontieră. Este momentul în care cele două regimente ale Moldovei și Ţării Româneşti, cu atribuţii la frontiere, s-au unificat.
Unirea Principatelor Române din 1859 a adus modificări în ceea ce privește structura grănicerilor. Astfel cele 2 administrații au fost contopite într-una singură. Prin decretul numărul 485 din 10 iulie 1862 a fost desființată granișa de pe Milcov dintre cele două state românești.
Înaltul decret numărul 893 din 24 iulie 1864 al domnitorului Alexandru Ioan Cuza prevedea organizarea grănicerilor din Moldova după modelul celor din Țara Românească și unirea celor 2 corpuri grănicerești.
Corpul grănicerilor aflat pe cele 2 maluri ale râului Milcov făceau parte integrantă din armată aflându-se sub autoritatea Ministerului de Război.
În data de 24 iulie, la Sala George Enescu din Sighetu Marmației Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației a organizat activităţi de recompensare a eforturilor depuse de proprii lucrători în îndeplinirea atribuţiilor specifice, fiind apreciaţi aşa cum se cuvine cei care au înregistrat rezultate deosebite în apărarea fruntariilor ţării.
În cadrul activității, șefii structurilor M.A.I. cu care inspectoratul nostru cooperează au primit diplome aniversare, în semn de prețuire și respect cu ocazia ”Zilei Poliției de Frontieră Române” și a sărbătoririi a 150 de ani de existență instituțională.
La sediul SPF Satu Mare, cu începere de la ora 10 a avut loc fetivitatea de marcare a celor 150 de ani de activitate a Poliției de Frontieră ca instituție a statului.
Comisarul Șef Tiberiu Giurea, șeful biroului de combatere a infracţionalităţii transfrontaliere din cadrul ITPF Sighetu Marmaţiei a dat citire mesajului inspectorului general al Poliției de Frontieră Române, chestor general de poliței Ioan Buda.
La nivelul structurilor Poliției de Frontieră din județul Satu Mare (STPF Satu Mare și sectoarele Carei, Berveni, Petea, Halmeu, Tarna Mare și Negrești Oaș) își desfășoară activitatea 676 polițiști de frontieră.
Dintre aceștia au fost avansați în grad 9 ofițeri și 81 de agenți, dintre aceștia 2 ofițeri și 5 agenți au fost avansați în grad înainte de termen pentru activitățile profesionale deosebite.
Ordienele de avansare în grad au fost semnate de Ministrul de Interne, Gabriel Oprea.
În cadrul protocolului de colaborare semnat între IPA Regiunea 2 Frontiera Satu Mare, IGPFR și operatorul economic JTI, protocol ce are drept scop combaterea activităților de contrabandă cu țigarete și a traficului ilicit cu produse din tutun, opt polițiști de frontieră sătmăreni care s-au remarcat în activitatea profesională în cursul acestui an au fost recompensați cu diplome și ceasuri purtând însemnele J.T. International. Dintre aceștia, doi sunt din cadrul STPF Satu Mare, trei de la SPF Negrești Oaș, unul de la SPF Halmeu, unul de la SPF Petea și unul de la SPF Tarna Mare.
Fii primul care comentează