Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

29 IANUARIE ZI DE SĂRBĂTOARE

Pomenirea Sfântului Ignatie Teoforul și aducerea moastelor sale la Antiohia

Mâine, pe 30 ianuarie, Biserica va face pomenirea celor Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

 

Pe 29 ianuarie, credincioșii ortodocși din România sărbătoresc o zi importantă dedicată Sfântului Ignatie Teoforul. Deși nu se cunoaște cu exactitate data nașterii sale, se știe că Sfântul Ignatie a trecut la cele veșnice pe 20 decembrie, în anul 107 d.Hr. A fost ucenic al Sfântului Ioan Evanghelistul, împreună cu Policarp al Smirnei, și se crede că a fost hirotonit episcop de către Sfântul Apostol Petru. Numele „Teoforul” înseamnă „purtător de Dumnezeu”, iar potrivit tradiției, el ar fi fost copilul pe care Iisus l-a luat în brațe pentru a-l arăta ucenicilor ca model de smerenie (Matei 18, 2-4).

 

 

Sfântul Ignatie a suferit moarte martirică în Roma, în timpul împăratului Traian (98-117), fiind arestat în timpul persecuțiilor din Antiohia și condamnat la moarte prin aruncarea la fiare în amfiteatrul roman. Înainte de a muri, el a spus: „Lăsați-mă să fiu mâncare fiarelor, prin care pot dobândi pe Dumnezeu. Sunt grâu al lui Dumnezeu și sunt măcinat de dinții fiarelor, ca să fiu pâine curată a lui Hristos”.

 

 

Rămășițele sale au fost adunate de câțiva creștini din amfiteatrul roman și aduse la Antiohia. Astfel, pe 29 ianuarie, Biserica ortodoxă face pomenirea aducerii moastelor Sfântului Ignatie Teoforul de la Roma la Antiohia.

 

 

Troparul Sfântului Ignatie Teoforul:

 

„Și părtaș obiceiurilor și următor scaunelor Apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte. Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învățând și cu credința răbdând până la sânge, sfințite Mucenice Ignatie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.”

 

 

În aceeași zi, sunt pomeniți și alți sfinți, printre care:

 

 

Sfintii șapte Mucenici din Samosata: Filotei, Iperehie, Aviv, Iulian, Romano, Iacob și Parigorie;

 

Sfintii Mucenici Silvan, episcopul, Luca, diaconul, și Mochie, citetul;

 

Sfintii Mucenici Sarvil și Vevea, sora lui;

 

Sfântul Mucenic Varsemeu;

 

Sfântul Cuvios Afraat;

 

Sfântul Cuvios Achepsima;

 

Sfântul Mucenic Dimitrie Hiotul.

 

Mâine, pe 30 ianuarie, Biserica va face pomenirea celor Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur.

Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*