Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

BISERICA ORTODOXĂ

Pomenirea sfintei mucenițe Tatiana, diaconița

Sfânta Muceniță Tatiana, diaconița, este cunoscută ca făcătoare de minuni fiind ocrotitoare studenților. În Belarus, Rusia și Ucraina în ziua Sfintei este sărbătoarea națională numită „Ziua studenților”.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Din Sinaxar aflăm că această sfântă muceniţă era de neam din Roma cea veche şi a trăit în timpul împărăţiei lui Alexandru. Tatăl ei a îndeplinit de trei ori dregătoria de consul, iar în timpul împăratului Alexandru Sever (222-235) a devenit şi diacon al Bisericii.

 

Datorită curăției în care își ducea viața, Sfânta Muceniță Tatiana a fost așezată de Biserica din Roma în rândul diaconițelor.

Iar pe Sfânta, pentru că mărturisea pe Hristos, au dus-o la împărat. Intrând împreună cu împăratul în templul idolilor, prin rugăciunea ei, s-au zguduit şi au căzut jos idolii din templu.

 

Sfânta Tatiana a fost aruncată în temniță, unde toată noaptea rugându-se și cântând, lumina cerească o acoperea și îngerii lui Dumnezeu cântau împreună cu dânsa; iar a doua zi, scoțând-o iarăși la judecată, se arăta cu corpul mai sănătoasă și cu fața mai frumoasă ca mai înainte, încât s-au mirat toți, deși cu cuvinte amăgitoare o îndemnau să se plece la un gând cu ei și să aducă jertfă zeiței Artemis.

 

După mai multe chinuri groaznice, care nu au avut nici un rezultat, judecătorul a hotărât omorârea sfintei mucenițe Tatiana prin tăierea capului. Alături de ea, a suferit martiriul prin decapitare și tatăl ei în ziua de 12 ianuarie 225.

 

Acum, sfântul ei cap se află în Catedrala mitropolitană din Craiova, în aceeaşi raclă cu sfintele moaşte ale sfântului ierarh Nifon, patriarhul Constantinopolului şi ale sfinţilor mucenici Serghie şi Vah.

 

Citește și:

Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul României

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

Astazi este Ziua Europei

Asculta acest articol Foarte putini stiu, probabil, ca la data de 9 mai 1950 s-a facut primul pas in directia