Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Ponta îi transmite lui Iohannis că alegerile au fost stabilite conform legii

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Victor Ponta spune că liderul PNL Klaus Iohannis i-a trimis săptămâna trecută, ”în calitate de candidat la prezidenţiale”, o cerere de anulare a HG privind data alegerilor, Ponta spunând că alegerile prezidenţiale sunt stabilite conform legii şi nu ştie de ce Iohannis a făcut o astfel de solicitare.

”Săptămâna trecută, domnul Iohannis, în calitate de candidat la prezidenţiale, – înţeleg că ştia de săptămâna trecută acest lucru – mi-a cerut să nu mai facem alegeri prezidenţiale. Nu am înţeles, am prezentat public scrisoarea domniei sale, nu ştiu şi mi-e foarte greu să aflu ce vrea să spună prin a anula Hotărârea de Guvern prin care am stabilit data alegerilor”, a afirmat, luni, la Târgovişte, Victor Ponta, citat de Mediafax.

Premierul a precizat că preşedintele PNL, Klaus Iohannis, nu menţionează în solicitarea sa ”pentru când amânarea”.

”Se spune (în solicitarea lui Klaus Iohannhis – n.r.) să nu mai facem alegeri în noiembrie. Or, legea care nu a fost modificată de foarte mult timp, o lege bună de altfel, legea privind alegerea preşedintelui României spune foarte clar: alegerile prezidenţiale se organizează în luna anterioară expirării mandatului. Mandatul domnului Băsescu, printr-o coincidenţă a istoriei, ca şi mandatul tovarăşului Nicolae Ceauşescu, se termină pe 22 decembrie, deci luna anterioară este noiembrie. Hotărârea de Guvern prin care am stabilit data de 2 şi 16 noiembrie este dată demult şi, dacă îmi aduc bine aminte, am anunţat aceste date, 2 şi 16 noiembrie, împreună cu candidatul de atunci al PNL, domnul Antonescu. Faptul că domnul Antonescu nu mai e candidat, e domnul Iohannis nu cred că schimbă cu nimic datele problemei”, a mai spus Victor Ponta.

Premierul a adăugat că alegerile prezidenţiale din noiembrie sunt ”conform legii şi conform practicii europene” şi că nu ştie de ce Klaus Iohanis ”nu vrea să se mai ţină”.

Preşedintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat, luni, că a contestat întregul pachet privind alegerile prezidenţiale, atât Ordonanţa 45 cât şi HG 520 care stabileşte data scrutinului, dar Guvernul poate emite o nouă HG pe baza vechii legislaţii, fixând aceeaşi dată.

Întrebat de ce a solicitat revocarea HG prin care se stabilea data alegerilor prezidenţiale, Iohannis a menţionat că prin OUG nr. 45 Guvernul a făcut ceva ce nu a reuşit niciun Guvern până acum şi, cu puţin timp înainte de alegeri, a modificat legislaţia specifică pentru prezidenţiale.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns