Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Ponta s-a pus de acord cu Băsescu, înainte să plece în Germania

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Premierul Ponta declară că el sprijină formula “Statelor Unite ale Europei” adoptată de preşedintele Băsescu şi că acesta e proiectul pe care trebuie să îl susţină “orice om politic cu viziune”, într-un interviu pentru Deutsche Welle în care reporterul afirmă că USL a fost reticentă la această idee.

 

După ce reporterul arată că, nu demult, s-a desfăşurat în mediul public românesc “o mică dispută” pe tema Statelor Unite ale Europei şi că USL a fost destul de reticentă faţă de această formulă adoptată de preşedintele Traian Băsescu, liderul USL, premierul Victor Ponta, se poziţionează în favoarea unui astfel de proiect.

 

“Eu nu (după ce reporterul a spus că USL a fost reticentă-n.r.). Eu sunt total convins că – sigur, proiectul ideatic de «State Unite ale Europei» probabil că va mai necesita ceva timp – dar eu sunt convins că acesta este proiectul pe care trebuie să-l susţină orice om politic cu viziune” , afirmă Ponta într-un interviu pentru Deutsche Welle, precizând că proiectul trebuie susţinut indiferent de cedările de suveranitate sau costuri.

“În cei 50-60 de ani de construcţie europeană, toate costurile sau cedările de suveranitate s-au dovedit mai mici decât beneficiile. Inclusiv pentru Romania. Eu cred că, din 2007 până acum, România a avut mai mult de câştigat fiind membră a Uniunii Europene decât dacă ar fi stat în afară. Sunt întotdeauna şi costuri, a fost o iluzie că vom avea numai beneficii. Ai, în schimb, şi responsabilităţi, ai şi costuri comune. Dar, per total, trăgând linie – aspectul ideatic e evident – eu cred, Europa ca să reziste în competiţia mondială trebuie să fie unită, nu avem nicio şansă separat în competiţia cu Statele Unite, cu China”, a adăugat premierul, citat de Mediafax.

 

 

El mai afirmă că România, în particular, cu cât este mai integrată în Uniunea Europeană, cu atât mai bine şi că teama românilor de a rămâne în afara Uniunii Europene este firească.

“Pentru că istoria noastră ne-a învăţat că, de multe ori, am rămas pe din afara sălii unde se luau decizii şi că, pur şi simplu, a trebuit să acceptăm şi să aplicăm nişte decizii care nu erau neapărat în favoarea României. Mă gândesc, de pildă, la Tratatul de la Berlin de la 1878 , … uneori lucrurile au fost bune, alteori au fost rele. Aşa încât eu cred că e naturală şi firească această obsesie a României de a nu rămâne singură, de a nu fi izolată şi, în mod clar, pentru noi în următorii zeci de ani,- nu ştiu dacă pot să mă uit la mai mult de zeci de ani, – direcţia corectă e direcţia europeană”, a explicat Ponta.

Interviul a fost acordat de Ponta agenţiei germane înainte de vizita pe care o va efectua, luni şi marţi, la Berlin, unde se va întâlni cu cancelarul Angela Merkel.

Preşedintele Traian Băsescu a reluat de mai multe ori, inclusiv într-un discurs susţinut la Congresul Partidului Popular European (PPE), teoria privind necesitatea constituirii “Statelor Unite ale Europei”, ca soluţie la provocările cu care Europa se confruntă în plan intern şi extern.

 

 

Ponta: Vizita din Germania are ca scop “dezgheţarea” relaţiilor 

 

 

Premierul Victor Ponta afirmă că vizita pe care o va efectua în Germania, în intervalul 10-11 iunie, unde se va întâlni cu cancelarul Angela Merkel, are ca scop o revenire a relaţiilor bilaterale la nivelul anterior, acestea suferind “o perioadă de îngheţ” în urma crizei politice de anul trecut.

 

 

“În mod sigur, vizita din Germania are ca scop o revenire a relaţiilor bilaterale la un nivel care a existat în anii trecuţi şi care anul trecut, în 2012, în urma crizei politice din România, a suferit o perioadă de îngheţ, ca să spun aşa. Acesta este scopul principal. Dar dacă vorbim de politici publice la nivel naţional şi european, lucrurile sunt într-o continuă evoluţie şi nu sunt divizate în alb şi negru, cine-i cu socialiştii şi cine-i cu creştin-democraţii.

 

De altfel, am participat în urmă cu câteva săptămâni la un eveniment care, cel puţin pentru mine, a fost cel mai spectaculos eveniment politic din cariera mea: 150 de ani de la înfiinţarea SPD-ului, la care a fost cancelarul! A fost pentru mine o lecţie de politică de nivel înalt extraordinară”, afirmă Ponta într-un interviu acordat agenţiei Deutsche Welle.

El arată că doreşte ca România să aibă din nou un parteneriat strategic cu Germania şi că va asigura Berlinul, aşa cum a procedat şi la Bruxelles, de faptul că, dincolo de bătăliile politice interne, convingerea sa “absolută şi reală” este că drumul României – în care el poate sau nu ocupa postul de prim-ministru – este cel european şi transatlantic.

 

“Vreau să încurajez continuarea investiţiilor germane în România şi să spun că România, având acum stabilitate politică, e din nou un partener esenţial pentru Germania în regiune. Şi când vorbesc de regiune mă refer la Moldova, mă refer la Balcanii de Vest, mă refer la tot ce avem în jurul nostru”, completează Ponta, citat de Mediafax.

Şeful Guvernului apreciază că România ar trebui să se coordoneze cu Germania în ceea ce priveşte politicile economice şi sociale la nivel european.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns