
Zilele trecute scriam despre decizia conducerii Direcţiei Sanitar Veterinare şi Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Satu Mare, de a interzice efectuarea examenului trichineloscopic la carnea de porc provenită din animalele neidentificate.
Doctorul veterinar Corneliu Ceică, directorul instituţiei menţionate ne-a spus că nimeni nu-şi asumă riscul de a emite un buletin de analiză pentru carnea provenită de la un animal neinclus în baza naţională de date (necrotaliat şi inexistent teoretic). Interlocutorul a dat şi soluţia pentru a ieşi dintr-un asemenea impas – porcii adulţi sau tineretul pot fi supuşi procesului de identificare.
Proprietarul poate solicita medicului veterinar concesionar implantarea crotaliei. Într-o asemenea situaţie proprietarul este obligat să suporte contravaloarea crotaliei şi manopera. S-a menţionat faptul că un semenea demers poate costa câţiva lei pentru fiecare animal căruia i se pune crotalia.
Crotalierea trebuie să aibă loc înainte de sacrificare pentru a se putea introduce informaţia în baza de date naţională. Aşa cum se ştie animalele fără elemente de identificare (crotalie) nu sunt despăgubite în cazul în care se confirmă că sunt cu trichineloză.
Fii primul care comentează