Image 1
Image 2

EXPORT AGRICOL

Portul Constanța din România rămâne un jucător important în exporturile agricole ale Ucrainei

Portul Constanța din România rămâne un jucător important în exporturile agricole ale Ucrainei
USDA – Departamentul de Stat al Agriculturii din Satele Unite ale Americii – SUA, prognozează producţii record la grâu în acest an. În raportul din iunie, USDA a crescut brusc previziunile ....
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

…. privind producția, consumul și stocurile de grâu din sezonul 2023/2024. Un astfel de raport „bearish” ar fi putut prăbuși cotațiile bursiere pentru grâu cu 3-5%, cu toate acestea, din cauza unei discrepanțe mari între estimările analiștilor şi situaţia din piaţă, prețurile aproape nu s-au schimbat. În două luni, cotațiile grâului au scăzut cu 6-8% până la cele mai reduse niveluri din 2021, iar prognozele privind recoltele din SUA rămân la nivelul anilor 2021 și 2022.

 

 

Cele mai importante cinci terminale de export din portul Constanţa au gestionat aproape jumătate (1,35 milioane de tone, reprezentând 44,8%) din totalul exporturilor de produse agricole. Principalele destinații de export al mărfurilor expediate prin aceste terminale au fost: Singapore, Thailanda și Vietnam.

 

 

Deloc surprinzător, Ucraina a fost principalul furnizor de produse agricole în portul Constanța. Cu toate că transporturile pe Dunăre au fost reduse din cauza condițiilor meteorologice, numărul mare de șlepuri care au plecat din porturile ucrainene Izmail și Reni în noiembrie sugerează că portul Constanța din România rămâne un jucător important în exporturile agricole ale Ucrainei.

 

 

În noiembrie, peste 760 de șlepuri cu cca. 1 milion de tone de produse agricole la bord au ajuns în portul Constanța. Principalele mărfuri au fost grâul (370-380 mii de tone), porumb (aproximativ 280 mii tone) şi ulei de floarea soarelui (peste 160 mii de tone).

 

 

De la începutul lunii decembrie, în porturile din Odesa au fost descarcăte în medie 901 vagoane de cereale pe zi. Aceste date au fost făcute publice de reprezentanții Ukrzaliznytsia în 14 decembrie. Oficial, la acea dată, cca. 6712 vagoane cu cereale se deplasau către porturi maritime ucrainene, cu 1.093 de unități mai mult faţă de săptămâna precedentă. Totuși, numărul vagoanelor cu cereale care se îndreaptă spre Izmail (231 de unități) este în scădere cu 164 de vagoane decât acum o săptămână.

 

 

Faţă de raportul anterior se remarcă faptul că, în decembrie, numărul vagoanelor de cereale transferate prin punctele de trecere a frontierei de vest a scăzut, în timp ce volumul vagoanelor de cereale transferate în porturile din Odesa a crescut.

 

CITEȘTE ȘI:

 

5 tipuri de cereale fără gluten pe care să le incluzi în alimentația copilului

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with