Image 1
Image 2

CALENDAR BISERICESC

Postul Crăciunului 2023

De miercuri, 15 noiembrie 2023 începe Postul Nașterii Domnului sau Crăciunul. În calendarul bisericesc ortodox, ziua de 14 noiembrie face pomenirea Sfântului Apostol Filip, unul dintre cei 12 apostoli,...
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

…a sfântului ierarh Grigorie Palama, arhiepiscopul Tesalonicului și totodată  ne anunță că este Lăsatul secului pentru Postul Nașterii Domnului.

 

Postul Crăciunului mai este numit și postul bucuriei. Durata lui este de 40 de zile, inclusiv Ajunul Crăciunului, fiind de asprime mijlocie, cu dezlegări la pește în sărbători și în zilele de sâmbătă și duminică. De la începutul postului şi până la sărbătoarea Intrării în Biserică a Maicii Domnului (Vovidenia), pe 21 noiembrie, dar şi în ultima săptămână, 20 – 25 decembire, sunt perioade cu postire mai aspră. Se postește de carne, brânză și ouă, în timp ce lunea miercurea și vinerea se consumă mâncare fără ulei și fără vin.

 

Pe lângă abţinerea de la mâncărurile „de dulce” şi alte renunţări, cum sunt de pildă, nunțile, Biserica propune un program liturgic în care un loc special îl ocupă colindele tradiţionale. Acest timp amintește de postul de 40 de zile al proorocului Moise și cel al patriarhilor din Vechiul Testament.

 

În schimb în zilele de marți și joi se face dezlegare la untdelemn și vin. Mai mult, sâmbetele și duminicile, până pe 20 decembrie inclusiv se dezleagă de untdelemn, pește și vin. În ziua de Ajun se mănâncă abia seara: grâu fiert îndulcit cu miere, covrigi, turte din făină și fructe. De Crăciun, indiferent de ziua în care cade se mănâncă de dulce. Se face dezlegare la pește de praznicul Intrării în Biserică a Maicii Domnului, pe 21 noiembrie, indiferent dacă această sărbătoare va cădea miercurea sau vinerea. În acest an praznicul Intrării în Biserică a Maicii Domnului va fi într-o zi de marți. Credincioșii pot mânca pește în zilele de luni, miercuri și vineri ale acestui post, doar dacă în aceste zile cade hramul bisericii de care aparțin.

 

Post uşor şi binecuvântat!

 

CITEȘTE ȘI:

Până la Crăciun, preţul porcului poate exploda

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with