Image 1
Image 2

BUCURIE ȘI PACE

Postul Paștelui 2025: Îndemnul Patriarhului Daniel – „Cine postește, dar nu se roagă, nu se sfințește”

Postul Paștelui 2025: Îndemnul Patriarhului Daniel – „Cine postește, dar nu se roagă, nu se sfințește”
Postul Mare reprezintă o călătorie spirituală spre Înviere, iar respectarea sa cu rugăciune și smerenie poate aduce lumină și pace în sufletul credincioșilor.  
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

Astăzi, 3 martie, a început Postul Paștelui, perioadă de pregătire sufletească și trupească ce durează șase săptămâni. Cu această ocazie, Patriarhul Daniel a transmis un mesaj credincioșilor, subliniind importanța rugăciunii alături de post.

 

 

Postul – o ofrandă adusă lui Dumnezeu

 

În cadrul Sfintei Liturghii oficiate la Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” de la Reședința Patriarhală, Preafericirea Sa a explicat că postul nu trebuie să fie doar o restricție alimentară, ci un act de evlavie și iubire față de Dumnezeu.

 

 

„Postul este dăruire sau ofrandă de sine adusă lui Dumnezeu pentru darul vieții și ca dorință de sfințire a sufletului și trupului. Postim pentru că Îl iubim pe Dumnezeu mai mult decât darurile materiale pe care le consumăm”, a spus Patriarhul Daniel.

 

El a subliniat că postul autentic trebuie să fie însoțit de rugăciune, fiind un mijloc prin care omul își apropie sufletul de divinitate.

 

 

„Cine postește, dar nu se roagă, nu se sfințește, pentru că nu adună lumină spirituală în suflet. Fără rugăciune, postul rămâne doar un exercițiu biologic și psihologic”, a explicat Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române.

 

Sensul profund al postului: eliberarea de atașamentele materiale

 

Patriarhul României a subliniat că adevăratul sens al postului nu constă doar în renunțarea la anumite alimente, ci în elevarea spirituală a omului.

 

 

„Postul adevărat are ca scop ridicarea omului deasupra averilor pământești pentru a primi bunuri spirituale cerești. Mântuitorul ne îndeamnă: «Nu vă adunați comori pe pământ, unde molia și rugina le strică, ci strângeți-vă comori în cer»”.

 

În acest sens, Patriarhul Daniel a explicat că adevăratele comori ale omului nu sunt cele materiale, ci virtuțile sufletești:

 

 

„Cele mai de preț comori sunt dragostea, bucuria, pacea, răbdarea, bunătatea, facerea de bine, credința, blândețea, înfrânarea și curăția. Aceste virtuți trebuie cultivate în special în timpul Postului, pentru a ne îndrepta sufletul spre Lumina Învierii”.

 

Zilele cu dezlegare la pește și alimentația în timpul postului

 

Biserica Ortodoxă a rânduit două zile cu dezlegare la pește în această perioadă:

 

 

25 martie – de Buna Vestire

 

13 aprilie – în Duminica Floriilor

 

Pentru a menține echilibrul nutrițional în timpul postului, credincioșii sunt îndemnați să consume alimente bogate în vitamine, minerale și proteine vegetale:

 

 

✔ Verdețuri – spanac, pătrunjel, urzici, ceapă verde, leurdă

 

✔ Legume – varză, broccoli, conopidă, morcovi, cartofi

 

✔ Leguminoase – fasole, linte, mazăre, năut

 

✔ Cereale integrale – ovăz, orez brun, hrișcă, quinoa

 

✔ Oleaginoase – nuci, migdale, semințe

 

✔ Fructe proaspete

 

 

Postul Mare reprezintă o călătorie spirituală spre Înviere, iar respectarea sa cu rugăciune și smerenie poate aduce lumină și pace în sufletul credincioșilor.

Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*