Rolul poveștilor este unul ce greu poate fi măsurat și explicat în câteva cuvinte. Acestea ajută comunicarea, ajută relaționarea copil-adult, sprijină exprimarea emoțiilor, oferă posibile soluții problemelor, prezintă modele de comportament și multe, multe alte beneficii.
Nu este simplu să creezi o poveste, însă este un dar să poți transmite copilului bogăția acesteia.
Astfel, grupa mare a buburuzelor de la Grădinița 5 din Micro 14 – municipiul Satu Mare, și-a propus tema săptămânală, “Povești la gura sobei”. În fiecare zi din săptămână, pragul grădiniței este călcat de un invitat care citește povești micuților. Au venit mama colegului Pop Tudor, bunica colegului Popovici Petru, Mihai Sălceanu de la Informația Zilei, doamna director Bacancios-Zorescu Delia. Copii s-au bucurat de prezența invitaților, au povestit cu ei, au și depănat amintiri din copilărie cu bunica. Răsfoind cartea de povești mai veche cu care a venit bunica de pildă, au întâlnit personaje din poveștile cunoscute și de ei. Au aflat cum se fabrică hârtia, cum ajung astfel cărțile de povești în librării și biblioteci, pentru a avea acces la ele.
Un alt proiect de suflet al educatoarei Pop Elisabeta este “O poveste la culcare să asculte fiecare”. Astfel că la înainte de culcarea de la grădiniță, micuții ascultă o poveste interesantă care îi ajută să intre în lumea somnului.
1 comentariu
Este firesc să li se citească la culcare câte o poveste. Dar, dacă acest lucru este proiect, nu s-a făcut așa ceva până acum? Știm doar că micuții au nevoie pentru a adormi, dar și pentru dezvoltarea limbajului.