Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Pozitia sociala afecteaza expresia a 987 de gene

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

O schimbare in poziţia sociala a unei maimuţe rhesus poate afecta expresia a aproape 1000 de gene, susţine o noua cercetare, care are potenţialul de a explica de ce oamenii cu venituri mici au mai multe probleme de sanatate.
Compararea femelelor de macac rhesus care au un statut inalt cu cele de rang mic a dus la descoperirea unor diferenţe semnificative aparute la nivelul expresiei genelor implicate in raspunsul imunitar si alte funcţii vitale. Mai mult, s-a constatat ca atunci cand o femela a urcat pe scara sociala, expresia genelor ei s-a schimbat in bine, in doar doua saptamani.

Echipa de specialisti de la Universitatea din Chicago, citata de descopera.ro, a studiat maimuţe rhesus care traiesc in grupuri de cate cinci, unde dominanţa este determinata de vechimea apartenenţei la grup. De obicei, in salbaticie, femelele nu parasesc grupul in care s-au nascut, iar ele mostenesc rangul social de la mamele lor.

Cu toate acestea, exista si situaţii neobisnuite, in care maimuţele migreaza de la un grup la altul. in acest context, noul-venit ocupa locul social cel mai prost clasat.
Comparand 49 de femele de macac de ranguri diferite, s-au observat schimbari semnificative la nivelul expresiei a 987 de gene, dintre care 112 erau asociate cu sistemul imunitar.

Rezultatele actualului studiu sunt susţinute de cercetari anterioare care au reliefat ca stresul indus de o poziţie proasta poate compromite sistemul imunitar. Legatura observata de oamenii de stiinţa este atat de puternica, incat statutul unei maimuţe putea fi identificat doar prin observarea profilului expresiei genetice.

In ceea ce priveste cauza acestui fenomen, oamenii de stiinţa considera ca este posibil ca, odata cu avansarea in grad, nivelul stresului sa scada, facilitand astfel schimbarile la nivelul expresiei genelor.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns