Image 1
Image 2

PIAȚA FARMACEUTICĂ

Prăbușirea leului afectează sănătatea românilor: Medicamente esențiale în pericol

Producătorii cer intervenția autorităților și reconfigurarea politicilor de preț pentru a preveni un dezastru în domeniul sănătății.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

Slăbirea leului în raport cu euro începe să aibă consecințe alarmante în domeniul sănătății. Producătorii din industria farmaceutică trag un semnal de alarmă privind scumpirea unor tratamente esențiale și posibilitatea dispariției de pe piață a medicamentelor generice ieftine.

 

 

 

 

Majoritatea substanțelor active și materialelor utilizate în fabricarea medicamentelor sunt importate, ceea ce face ca deprecierea leului să influențeze direct costurile de producție. Medicamentele generice – cu prețuri reglementate și menținute artificial scăzute – sunt cele mai expuse riscului.

 

 

„Este doar începutul. Dacă euro continuă să crească, vom pierde medicamente esențiale pentru milioane de pacienți”, avertizează Dragoș Damian, directorul Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente din România.

 

 

 

Potrivit specialiștilor, printre tratamentele amenințate se numără cele pentru afecțiuni cardiovasculare, respiratorii, neurologice și reumatologice – medicamente indispensabile pentru pacienți cronici din întreaga țară.

 

 

O creștere de peste 10% ar putea declanșa o criză sanitară

 

 

 

În prezent, fluctuația este în jur de 2%, însă dacă tendința se accentuează, efectele ar putea fi devastatoare. O depreciere cu peste 10% ar putea determina retragerea masivă a medicamentelor cu preț redus, avertizează Damian.

 

 

„Deocamdată nu e cazul să intrăm în panică, dar trebuie să fim conștienți de riscuri. Lipsa unor măsuri rapide ne-ar putea aduce în pragul unei crize serioase”, spune acesta.

 

 

 

În scenariul în care leul continuă să se deprecieze, pacienții ar putea fi nevoiți să suporte costuri mai mari pentru tratamente sau, mai grav, să se confrunte cu absența medicamentelor de pe rafturile farmaciilor.

 

 

Producătorii cer intervenția autorităților și reconfigurarea politicilor de preț pentru a preveni un dezastru în domeniul sănătății. Exemple din alte țări arată că lipsa de reacție în astfel de situații a dus la consecințe grave pentru pacienți.

 

 

„România trebuie să se pregătească pentru toate scenariile posibile. Fără măsuri ferme, sistemul sanitar va avea de suferit, iar pacienții vor fi cei mai afectați”, a concluzionat Damian.

magazin online de aer conditionat si sisteme de climatizare
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*