Localnicii din comuna Micula au îmbrăcat luni, 4 iunie, haine de sărbătoare, deoarece în mijlocul lor a slujit Prea Sfinţitul Iustin Sigheteanu, arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului.
În această zi, de sărbătoarea Sfintei Treimi, în prima zi de după Rusalii, a fost celebrat hramul, a fost resfinţiţă biserica, şi a fost sfinţită pictura care s-a realizat în doi ani de zile. Numărul credincioşilor prezenţi s-a apropiat către 500, printre care mulţi copii.
Totul a început în apropierea orei 10 când s-a făcut primirea PS Iustin de către primarul din Micula, Ştefan Doboş şi 5 copii îmbrăcaţi tradiţional moroşenesc. Apoi s-a trecut la binecuvântare, sfinţire, şi ungerea cu mir a bisericii, a picturii, a inconostasului şi a altarului. După aceea a început Sfânta Liturghie Arhierească oficiată de arhiereul-vicar, PS Iustin, preotul protopop din Satu Mare, Ioan Socolan, preotul paroh, Ioan Pop, şi un sobor de aproximativ 15 preoţi şi diaconi. La slujbă au mai participat şi deputatul Ioan Holdiş, fiul al satului, cel care a contribuit la construirea acestei bierici, viceprimarul din Micula, Dumitru Mădăras, Mircea Leţiu, membru în Adunarea Eparhială şi membru în Adunarea Naţional Bisericească din partea Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, precum şi preoţii din Micula aparţinători a celorlalte culte religioase. De altfel, PS Iustin a ţinut să le mulţumească acestora, din urmă, pentru prezenţa lor, precizând că în Micula este o stare de armonie între culte.”Sunt localităţi în care nu sunt primit nici măcar de un primar român, deoarece este greco-catolic. Mă bucură să fie alături de mine atât primarul, care este maghiar, cât şi preoţii romano-catolici şi greco-catolici de aici.”
Prea Sfinţitul Iustin le-a explicat credincioşilor de ce este importantă pictura pentru biserică, precizând că ea se face după unele canoane, iar aureola din jurul sfinţilor semnifică că fac parte din familia lui Dumnezeu. Pictura dă bisericii o atmosferă cerească. “Suntem în cea de-a doua zi a Praznicului Mare şi Sfânt al Pogorârii Sfântului Duh şi iată, Dumnezeu a rânduit să ne întâlnim din nou în această parohie unde s-au terminat lucrările de împodobire cu pictură nouă a noii biserici. Sărbătoarea Sfintei Treimi ne învaţă să cinstim întreaga Sfântă Treime. Credinţa noastră ortodoxă ne învaţă că Dumnezeu este Unul în treime, întreit în persoană. Dumnezeu Tatăl, Dumnezeu Fiul, Dumnezeu Duhul Sfânt.” a precizat PS Iustin în predica sa. La finalul Sfintei Liturghii, preotul paroh Ioan Pop a primit o cruce cu pietre albastre pentru că a reuşit să construiască o biserică, şi să o poarte alături de cealaltă cruce cu pietre roşii cumpărată de el însuşi.
Înainte ca localnicii să servească din bucatele bune ce au format agapa creştinească de lângă biserică, aceştia au fost informaţi că în 1 iulie Patriarhul Daniel, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din România, va fi prezent la catedrala din Negreşti Oaş pe care o va sfinţi. Totodată el va pleca din judeţul Satu Mare de pe aeroportul din oraşul Satu Mare, astfel că pentru o jumătate de oră va fi prezent în mijlocul credincioşilor de aici, la catedrala “Adormirea Maicii Domnului”. Astfel că pe 1 iulie sătmărenii sunt aşteptaţi atât la Negreşti cât şi în Satu Mare. Deocamdată nu se ştie ora, rămâne să fie stabilită.
Fii primul care comentează