Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Prefectura Maramures este obligata sa faca restructurari

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Organigrama mai mica cu 25% si un post de subprefect va fi desfiintat

[slideshow id=3756]

Mult discutata restructurare a institutiilor publice intra in linie dreapta. Conform dispozitiilor primite de la Guvern, institutiile bugetare trebuie sa-si reduca numarul de angajati cu 25%. Prefectura Maramures este printre primele institutii care trece la fapte. Nu sunt destul de clare criteriile dupa care se vor face aceste reduceri. Sa speram ca nu vor fi prioritare criteriile clientelare, politice ori nepotisme, ci se va tine seama de valoarea, competenta si profesionalismul angajatilor in luarea acestor decizii.

In cadrul Institutiei Prefectului exista 55 de angajati, dar, impreuna cu Serviciul Public Comuniutar Regim Permise si ~nmatriculare a Vehiculelor, Serviciul Public Comunitar de Evidenta a Pasapoartelor Simple, numarul personalului ajunge la 91. Cele doua servicii din subordinea Prefecturii se confrunta cu un volum de munca deosebit de mare, dovada sunt cozile interminabile la care stau in fiecare zi zeci si chiar sute de oameni. E greu de crezut ca aici se mai poate face reducere de personal, fiecare functionar fiind supraincarcat, cocosat de munca cum se mai spune. Sigur ca aici nu se vor putea opera reduceri de personal. Poate ca ar fi nevoie de redirectionarea unor functionari din Prefectura catre aceste servicii. Prefectul Sandu Pocol:  “Noi am primit o adresa de la Ministerul Administratiei si Internelor in care se mentioneaza despre reducerea fondului de salariu a institutiei cu 25%. Am organizat o intalnire cu subprefectii Gyongyike Bondi si Dorin Buda, impreuna cu directorii de directii si de servicii publice comunitare, in care am analizat situatia creata. Suntem intr-o situatie deosebita si nu este usor pentru niciunul din conducere, avand in vedere ca vom fi nevoiti sa reducem din organigrama institutiei 11 sau 12 posturi, dar si un post de subprefect. Este posibil ca persoanele disponibilizate sa beneficieze de salarii compensatorii. Nu exclud posibilitatea ca unii dintre functionari sa renunte la serviciu si sa isi caute de lucru in sectorul privat, avand in vedere ca salariile bugetare vor fi diminuate cu 25%. :i asa erau salarii foarte mici in institutie. Dupa reducerea cu un sfert, numai salarii nu se vor mai putea numi”.

Subprefectul Buda nu se teme ca isi va pierde postul

Prefectul sustine ca in Prefectura sunt angajati, bunaoara juristi, cu peste 10 ani vechime, care castiga in jur de 1.300 lei pe luna, iar dupa reducerea salariilor vor ajunge la 1.000 lei, ceea ce e foarte, foarte putin. In aceste conditii este normal ca o parte dintre functionari sa paraseasca institutia. Cum se intampla de obicei, cu siguranta ca vor pleca cei foarte bine pregatiti profesional, din aceasta cauza institutia va avea de suferit. Normal ca au si inceput comentariile legate de restructurarea unui post de subprefect. Adevarul e ca discutiile pe aceasta tema au de unde sa se alimenteze, situatia din Maramures fiind una deosebita. Dorin Buda a fost nominalizat pentru aceasta functie de PSD, la inceputul anului 2008. Buda si-a pastrat functia chiar daca de atunci si pana acum doi subprefectii Alexandru Cosma si Constantin Bolos si-au pierdut-o. Sigur, dupa ce a preluat postul, Buda, in conformitate cu prevederile legii, s-a delimitat clar de politic. Bine pregatit profesional, el a reusit sa se impuna, sa stapaneasca foarte bine sectoarele care i-au fost repartizate. Daca ne luam dupa criteriile politice, Dorin Buda va fi cel sacrificat, pentru ca UDMR are tot interesul sa o sustina pe Gyongyike Bondi in continuare. UDMR se afla la guvernare si PDL nu poate decat sa tina cont de pretentiile formatiunii, altfel trebuie sa paraseasca Palatul Victoria. Perspectiva plecarii din functia de subprefect nu-l sperie pe Buda: “Reducerea de personal  va insemna si plecarea mea din institutie. Voi pleca pentru ca eu am venit aici sustinut de PSD care se afla la guvernare. Lucrurile s-au schimbat intre timp, acum se afla o alta coalitie la conducerea tarii. Este normal si moral sa plec din moment ce nu mai am sustinere. Nu mi-a cerut nimeni sa plec, lucrurile se mai pot schimba. Experienta dobandita in administratia publica imi va prinde foarte bine. Am invatat foarte multe lucruri si nu regret ca am stat aproape doi ani in acest post. Ma voi intoarce la avocatura in asteptarea unor vremuri mai bune. Nu exclud posibilitatea revenirii intr-o functie de conducere in administratie. Voi pleca cu capul sus, cu constiinta impacata si convingerea ca am facut ceea ce a fost corect si legal in aceasta perioada”.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns