Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Pregătiri în judeţ pentru intervenţie în caz de blocare a telescaunului

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

La sfârșitul săptămânii trecute, un grup de salvamontiști sătmăreni condus de cei doi specialiști angajați ai Serviciului Public Județean Salvamont Satu Mare, șeful unității Ádám Boér și Alex Costin, a început la Luna Șes pregătirile pentru evacuarea persoanelor blocate în instalația de telescaun.

La pregătire alături de cei doi salvatori montani angajați au participat 7 salvamontiști voluntari atestați și 8 salvatori aspiranți (care acum efectuează cursurile de salvamont). Pregătirea constă în exerciții extrem de complexe și epuizante, nu doar din punct de vedere fizic, ci și psihic, deoarece salvarea din telescaun necesită atenție și concentrare extrem de puternică. Pregătirea se desfășoară în două etape. În prima etapă se învață și se exersează urcarea la pilon, transferul pe baterie, deplasarea către capătul bateriei și transferul de pe platforma bateriei pe cablul de sarcină. Abia după ce toate acestea au fost foarte bine exersate se poate trece la etapa a doua, în care salvatorul, după ce a parcurs porțiunea de drum învățată la prima etapă, va trece la deplasarea pe cablul de sarcină până la scaunul cu turiștii blocați și la evacuarea acestora în siguranță. Operațiunea se repetă din scaun în scaun, din stâlp în stâlp, până când toți cei blocați în aparat vor fi aduși în siguranță la sol.

La încheierea primului weekend de exercițiu, cei doi specialiști ai SPJ Salvamont Satu Mare ne-au relatat despre momentele imortalizate în cursul celor două zile: “Salvamontiștii zâmbesc la finalul unei zile grele, istoviți fizic, dar mai ales psihic. Motivul? A sosit și ziua aceea în care pregătirile pentru evacuarea persoanelor blocate în instalația de telescaun a devenit realitate. Este un zâmbet de speranță, pentru ca generațiile viitoare să se bucure de activități montane diverse, schi și snowboard pe timp de iarnă, drumeție, escaladă, ciclism montan și multe altele în restul anului. Într-un cuvân, ne apropiem de luminița de la capătul tunelului! Și trebuie să fim pregătiți atât pentru intervențiile de pe pârtia de schi, cât și la intervențiile speciale cum ar fi cele aero sau salvarea din telescaun, Salvamontul fiind singura structură specializată în salvarea montană.

Pe scurt, salvarea din telescaun este o activitate extrem de importantă, dificilă și solicitantă, mai ales pe timp de iarnă, cu impact direct asupra turismului local. Orice incident, cât de mic, legat de transportul pe cablu poate avea repercursiuni asupra afluxului de turiști, asupra încasărilor, a veniturilor generate din activitatea turistică. Telescaunul de la Luna Șes, care este piesa principală a domeniului schiabil cu același nume, are o capacitate ridicată de transport, fiind amplasat pe versantul nord-vestic al Pietroasei, profilul terenului, foarte abrupt în treimea superioară, necesitând un plan de intervenție și pregătire bine puse la punct. În această idee, SPJ Salvamont Satu Mare a început pregătirile specifice, care se vor întinde pe durata a mai multor săptămâni, fiind finalizate cu certificarea salvamontiștilor pe acest tip de salvare. Pregătirea este una complexă, cu tehnici folosite mai mult în domeniul alpinismului utilitar, și a fost etapizată pentru a fi asimilată cât mai eficient, atât de către salvamontiștii atestați, cât și de către salvamontiștii aspiranți”.

În paralele cu pregătirile, SPJ Salvamont Satu Mare realizează un nou traseu turistic omologat. De data asta în premieră în Munții Oașului. În prima fază a fost desemnat itinerarul, urmând să se execute marcajele, precum și toate celelalte lucrări aferente.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns