Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

ATENTAT LA BRATISLAVA

Premierul Slovaciei, Robert Fico, a fost împușcat miercuri după-amiază și dus la spital

Premierul populist al Slovaciei, Robert Fico, a fost împușcat miercuri după-amiază și dus la spital
Rapoartele de la TA3, un post de televiziune slovac, spun că Fico, în vârstă de 59 de ani, a fost lovit în stomac după ce patru focuri de armă au fost trase în afara Casei de Cultură din orașul Handlova, la aproximativ 150 de kilometri (93 de mile) nord-est de capitală, unde liderul se întâlnea cu suporterii. Un suspect a fost reținut, se spune.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Acasa
Asculta acest articol

Premierul a fost lovit în abdomen.

 

La scurt timp după atacul asupra premierului Robert Fico, un videoclip a început să se răspândească pe internet. Se pare că arată arestarea atacatorului care l-a împușcat pe premier. Se vede cum polițiștii și securiștii îl liniștesc pe bărbatul de la pământ. Alți polițiști înarmați securizează zona din jurul locului crimei. Robert Fico a fost împușcat după ședința de ieșire a guvernului de la Handlova. Au fost trase mai multe focuri. Premierul a fost transportat la spital.

 

 

 

Premierul populist al Slovaciei, Robert Fico, a fost împușcat miercuri după-amiază și dus la spital
Premierul populist al Slovaciei, Robert Fico, a fost împușcat miercuri după-amiază și dus la spital

 

 

Poliția a închis locul, iar Fico a fost dus la un spital din Banska Bystrica.

 

 

Atentatul din Slovacia are loc cu trei săptămâni înaintea alegerilor cruciale pentru Parlamentul European, în care partidele populiste și de extremă dreapta din blocul celor 27 de națiuni par gata să obțină rezultate mari.

 

 

 

Premierul populist al Slovaciei, Robert Fico, a fost împușcat miercuri după-amiază și dus la spital
Premierul populist al Slovaciei, Robert Fico, a fost împușcat miercuri după-amiază și dus la spital

 

 

 

Vicepreședintele parlamentului, Lubos Blaha, a confirmat incidentul în timpul unei sesiuni a Parlamentului Slovaciei și l-a amânat până la noi ordine, a declarat agenția de presă slovacă TASR.

 

Principalele partide de opoziție din Slovacia, Slovacia Progresivă și Libertate și Solidaritate, au anulat un protest planificat împotriva unui plan guvernamental controversat de revizuire a radiodifuziunii publice despre care spun că ar oferi guvernului controlul deplin asupra radioului și televiziunii publice.

 

„Condamnăm absolut și ferm violența și împușcarea de astăzi a premierului Robert Fico”, a declarat liderul Slovaciei Progresiste, Michal Simecka. „În același timp, solicităm tuturor politicienilor să se abțină de la orice expresii și pași care ar putea contribui la creșterea în continuare a tensiunii”.

 

Președintele Zuzana Caputova a condamnat „un atac brutal și nemilos” asupra premierului.

„Sunt șocat”, a spus Caputova. „Îi doresc lui Robert Fico multă putere în acest moment critic și o recuperare rapidă după acest atac.”

Fico, a treia oară premier și partidul său de stânga Smer, sau Direcția, au câștigat alegerile parlamentare din 30 septembrie din Slovacia , realizând o revenire politică după campanie pentru un mesaj pro-rus și anti-american.

 

Opoziția s-a îngrijorat că Slovacia sub conducerea lui Fico va abandona cursul pro-occidental al țării și va urma direcția Ungariei sub premierul populist Viktor Orbán.

Mii de oameni s-au adunat în mod repetat în capitală și în toată Slovacia pentru a protesta împotriva politicilor lui Fico.

Condamnările violenței politice au venit rapid din partea liderilor din întreaga Europă, deși niciun motiv pentru atac nu a fost imediat evident.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a condamnat ceea ce ea a descris drept un „atac josnic”.

„Asemenea acte de violență nu au loc în societatea noastră și subminează democrația, cel mai prețios bine comun al nostru”, a spus von der Leyen într-o postare pe X.

Premierul ceh Petr Fiala a numit incidentul „șocant”, adăugând „Îmi doresc ca premierul să se facă bine în curând. Nu putem tolera violența, nu există loc pentru ea în societate.” Republica Cehă și Slovacia au format Cehoslovacia până în 1992.

Prim-ministrul polonez Donald Tusk a scris pe rețeaua de socializare X: „Vești șocante din Slovacia. Robert, gândurile mele sunt cu tine în acest moment foarte dificil.”

 

 

 

Citește și:

 

Alegeri prezidențiale în Slovacia

 

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with