Image 1
Image 2

TURNEU ÎN AFRICA

Președinții Klaus Iohannis și José Maria Neves au făcut schimb de decorații

Președintele României, Klaus Iohannis și soția sa Carmen își continuă turneul în Africa. Au ajuns în Republica Cabo Verde.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

Luni, 20 noiembrie șeful statului a susținut declarații de presă comune cu președintele Republicii Cabo Verde, José Maria Neves, la Palatul Prezidențial, la Praia, Cabo Verde.

 

 

Președeintele Iohannis a început prin mulțumi pentru distincția care i-a fost acordată de José Maria Neves. De fapt, este vorba de un schimb de decorații.

Acest schimb de decorații este uzual între președinți atunci când între cele două state există relații bune și foarte bune.” a spus președintele Iohannis.

 

 

 

De asemenea, șeful statului a mulțumit ”pentru primirea călduroasă și pentru ospitalitate”.

”I-am prezentat Președintelui Neves noua noastră abordare strategică de relaționare cu Africa, având la bază o nouă Strategie Națională, bazată pe interese și valori comune.

Am agreat să intensificăm cooperarea pe teme importante – atât pentru România, cât și pentru Cabo Verde– precum gestionarea situațiilor de urgență, combaterea schimbărilor climatice, agricultura și siguranța alimentară, educația, cercetarea și inovarea.

Memorandumurile de colaborare referitoare la gestionarea situațiilor de urgență, în domeniul sanitar-veterinar și în cel al educației, care urmează să fie semnate astăzi, reflectă dorința noastră de consolidare a relațiilor tradiționale foarte bune.

I-am transmis domnului Președinte Neves aprecierea pentru faptul că țara sa este unul dintre statele cu cele mai notabile rezultate în ceea ce privește respectarea drepturilor omului și guvernanța democratică din Africa.

În același timp, România va rămâne un susținător al aprofundării relațiilor dintre Uniunea Europeană și Cabo Verde” a spus președintele Iohannis, potrivit Administrației Prezidențiale.

 

 

În continuare Iohannis a subliniat că, Cabo Verde este prima și singura țară africană care are un Parteneriat de Mobilitate cu Uniunea Europeană.

Cei doi președinți au avut un schimb de opinii cu privire la o serie de dosare internaționale și regionale prioritare.

 

 

Am analizat împreună ce putem face, la nivelul comunității internaționale, pentru soluționarea acestora.

I-am prezentat domnului Președinte perspectiva României cu privire la războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Efectele negative ale acestei agresiuni la nivel global sunt resimțite inclusiv pe continentul african, mai ales pe dimensiunea securității alimentare.

Domnul Președinte Neves mi-a prezentat evaluarea sa cu privire la crizele regionale și am agreat asupra nevoii de stabilitate în regiunea Sahelului. L-am asigurat pe Președintele Neves de angajamentul României pentru stabilizarea și dezvoltarea durabilă a Sahelului. România susține soluțiile identificate de actori regionali și sprijină statele africane în dezvoltarea capacității de a-și asigura propria securitate.” a mai spus președintele Iohannis.

 

CITEȘTE ȘI:Președintele Iohannis și soția Carmen au participat la un safari în Kenya

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

CITEȘTE ȘI: