Prețurile carburanților continuă să scadă săptămânal, oferind o veste bună șoferilor din România, pe măsură ce toamna se apropie. Conform datelor prezentate de autoritățile din domeniul energiei, prețurile pentru un litru de benzină standard (Super E10) au atins un nou minim anual, cu o medie națională de 8,31 lei pe litru, în scădere cu 8 bani față de săptămâna precedentă. De asemenea, prețul motorinei a înregistrat o scădere, ajungând la 7,76 lei pe litru, o reducere de 3 bani.
Această scădere este atribuită în principal prețului mai mic al petrolului pe piața internațională. Miercuri, prețul țițeiului Brent din Marea Nordului a scăzut sub 74 de dolari pe baril, un nivel aproape de minimul anual, după ce, cu doar o săptămână în urmă, era cotat la peste 79 de dolari pe baril.
Factorii Care Influențează Scăderea Prețurilor
Declinul prețurilor petrolului este influențat de cifrele economice slabe din China și Statele Unite. Potrivit lui Frank Schallenberger, expert în petrol la Landesbank Baden-Württemberg (LBBW), piața petrolului se află într-o fază „bearish”, în care știrile care indică o scădere a prețurilor sunt amplificate, în timp ce cele care ar putea sugera o creștere a prețurilor sunt ignorate.
„Preocupările privind creșterea globală, combinate cu titluri despre creșterea ofertei, au creat un mediu nefavorabil pentru prețurile petrolului”, notează Chris Weston de la brokerajul Pepperstone. Analiștii Deutsche Bank au subliniat, de asemenea, influența factorilor de cerere și ofertă asupra scăderii prețului petrolului. Slăbirea economiei Statelor Unite și reducerea recentă a importurilor Chinei sunt principalele motive din spatele acestei scăderi.
În plus, statele membre OPEC plus au menținut reducerile voluntare ale producției de petrol, deși acestea ar putea fi reanalizate în viitor. Această decizie a provocat scăderi suplimentare ale prețurilor pe piața petrolului.
Impactul Asupra OPEC și Producției Globale
Politicile OPEC plus par să fi creat o dilemă pentru cartelul petrolului. Deși limitarea producției a menținut prețurile ridicate, aceasta a dus la pierderea cotei de piață. O creștere a producției ar duce probabil la scăderea și mai accentuată a prețurilor. În Statele Unite, producția de petrol a crescut cu 1,1 milioane de barili pe zi în 2023, dar acest impuls a scăzut în 2024, creșterea producției fiind de doar 0,1 milioane de barili pe zi, un semn că prețurile actuale nu mai oferă suficiente stimulente pentru creșterea producției.
August: Cea Mai Ieftină Lună pentru Alimentare din 2024
Potrivit autorităților din domeniul energiei, august a fost luna cu cele mai mici prețuri la combustibil din acest an, în ciuda valului de călătorii de vacanță. Prețurile mai scăzute ale țițeiului și cursul de schimb relativ puternic al leului față de dolar au contribuit la această scădere. În plus, marjele companiilor petroliere sunt în prezent destul de scăzute, deși este puțin probabil ca această situație să se mențină pe termen lung.
Scăderea prețurilor la combustibil și energie a fost unul dintre motivele principale pentru care rata inflației din România a coborât sub pragul de 2% în august, pentru prima dată din 2021. Totuși, se așteaptă o ușoară creștere a inflației spre sfârșitul anului.
În trecut, prețurile carburanților creșteau brusc la începutul sezonului de vacanță. Cu toate acestea, biroul pentru transparența pieței creat de Consiliul Concurenței a condus la fluctuații mai mari ale prețurilor pe parcursul zilei, în timp ce creșterile obișnuite de preț de la începutul și sfârșitul sărbătorilor par să fi devenit mai mici sau chiar să fi dispărut complet.
Fii primul care comentează