Preţurile petrolului au urcat uşor vineri, pe fondul temerii legate de sancţiunile aplicate de Statele Unite împotriva Iranului, care ameninţă scoaterea de pe piaţa internaţională a unui volum substanţial de petrol într-un moment în care cererea globală creşte, relatează Reuters.
Ţiţeiul Brent a urcat cu 1,49 dolari/baril la cotaţia de 79,34 dolari/baril, urmând ca pe parcursul zilei să se redreseze înapoi la aproximativ 78,84 dolari. Preţurile petrolului din Statele Unite, WTI Crude Oil, a fost cotat vineri seara la 74,2 dolari pe baril, iar joi cotaţiile futures al petrolului din Statale Unite a atins cea mai mare valoare din noiembrie 2014 la 74,03 dolari / baril.
Producţia zilnică de petrol ar putea fi suplimentată cu un milion de barili începând cu 1 iulie, este anunţul Federaţiei Ruse în urma întâlnirii de la Viena cu statele membre ale Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), a relatat recent CNBC.
“Am ajuns la concluzia, şi aş vrea să precizez că a fost o decizie comună, că un milion de barili de petrol ar trebui să fie suficient pentru a relaxa piaţa”, a declarat minstrul energiei rus, Alexander Novak, citat de CNBC.
Pe de altă parte, OPEC – din care Rusia nu face parte – a evitat să dea o cifră exactă a creşterii producţiei de petrol. În comunicatul de presă postat pe site-ul organizaţiei se precizează doar că statele vor încerca să adere la “nivelul general de conformitate, ajustat în mod voluntar la 100%” – de la 152%, la cât ajunsese în luna mai.
În acelaşi timp, ministrul Energiei saudit, Khalid al-Falih, a dat de înţeles că producţia va fi suplimentată cu un milion de barili. “Bineînţeles, Arabia Saudită poate livra pieţei cât este nevoie, dar vom respecta limita de un milion de barili”, a declarat Khalid al-Falih.
Oficialul saudit a mai adăugat şi că pieţele s-ar putea confrunta, în continuare, cu un deficit de petrol de 1,8 milioane de barili în lunile următoare, pe fondul întreruperilor de aprovizionare din Venezuela, Angola şi Libia. Acestea au avut un impact de aproximativ 2,8 de milioane de barili, din care un milion ar urma să fie compensate de OPEC.
Fii primul care comentează