Image 1
Image 2

Preţuri la legume şi fructe în Piaţa Someş din Satu Mare

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Cu mai multe ocazii am primit semnale din pieţele agroalimentare sătmărene, după ce un grup de comercianţi din Piaţa nr. 1 de pe strada Martirilor Deportaţi, a depus la Prefectura Satu Mare un protest împotriva instituirii obligativităţii de a purta mască de protecţie în aceste spaţii publice. Reclamanţii consideră că masca poate să fie un accesoriu facultativ, nu obligatoriu. Cel mai recent semnal l-am primit din Piaţa Someş.

Ne-am deplasat în piaţă şi ne-am convins că o serie de cumpărători nu utilizează masca de protecţie, sau dacă o au asupra lor, o folosesc incorect. Acolo am aflat că în momentul în care s-a simţit prezenţa unui echipaj al poliţiei locale, cei care au trecut prin piaţă în calitate de cumpărători, dar şi comercianţii, au făcut un efort să utilizeze masca. După plecarea oamenilor în uniformă, masca de protecţie s-a dovedit un accesoriu chiar inutil.

Depăşind acest episod, am notat câteva preţuri de comercializare a legumelor şi fructelor, în prag de toamnă.
Iată o posibilă listă prescurtată a ofertei de joi, 27 august: castraveţi – 3,5 lei/kg; ardei gogoşari – 7 lei/kg; roşii între 4 şi 7 lei/kg; usturoi – 25 de lei/kg; hrean – 20 de lei/kg; ceapă galbenă vrac – 2,5 – 4 lei/kg; vinete – 5 lei/kg; ardei iuţi – 4 la un leu, gogoşari semiiuţi – 4 lei/kg; varză albă – 2 lei/kg; sfeclă roşie – 3 lei/kg, ardei gras – 4 lei/kg; cartofi între 1 şi 2 lei kg-ul, în fucţie de mărime; pere de la 2,5 la 7 lei/kg; piersici altoi  6 lei kg-ul, piersici nealtoi – 4 lei/kg; mere pentru prăjitură/plăcintă – 4 lei/kg; mere pentru consum 6 lei/kg; prune – 4 lei/kg, lubeniţă/pepene verde între 2 şi 3,5 lei/kg; struguri de la 3 la 5 lei kg-ul, în funcţie de hibrid şi/sau soi. Nu au lipsit din oferta zilei nici verdeţuri precum frunze de pătrunjel, de ţelină, mărar, atât de necesar pentru punerea unor murături.

Ca o remarcă, o serie de gospodine care au plecat cu gândul că îşi vor cumpăra legume pentru a le conserva sub diverse forme pentru iarnă, au rămas dezamăgite. Unele au plecat spre casă doar cu micile cumpărături pentru consum imediat. Preţurile la roşii şi la ardeii roşii sunt exagerat de mari în plin sezon, ceea ce face ca murăturile şi/sau zacusca să fie considerabil mai scumpe în comparaţie cu anii precedenţi.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with