Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

SĂRĂCIE DE PAȘTI

Prețurile alimentelor explodează înainte de Paști

Prețurile alimentelor explodează înainte de Paști
Românii resimt din plin scumpirile, iar sărbătorile de Paști vor fi pentru mulți mai costisitoare ca oricând
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

 

 

Creșterea accelerată a inflației în România determină scumpiri semnificative la alimente, mai ales în preajma sărbătorilor de Paști. La aceasta se adaugă efectele secetei și temperaturile scăzute din timpul iernii, care au impus producătorilor costuri suplimentare pentru încălzirea solariilor. Astfel, legumele timpurii au ajuns la prețuri prohibitive pentru mulți consumatori.

 

 

Prețurile alimentelor explodează înainte de Paști

 

Pentru a-și asigura masa festivă, românii vor trebui să scoată sume considerabile din buzunar. Un kilogram de castraveți costă acum între 15 și 20 de lei, în timp ce roșiile importate se vând cu 20-25 de lei pe kilogram. Verdețurile nu fac excepție: ceapa verde costă 2-3 lei legătura, iar o salată poate ajunge la 5 lei bucata.

 

 

O caserolă de 250 de grame cu roșii românești costă 15 lei, ceea ce înseamnă că un kilogram ajunge la 19 lei. Pe lângă legumele de sezon, și alte produse esențiale au cunoscut scumpiri considerabile. Cartofii, de exemplu, s-au scumpit cu peste 15% față de anul trecut, iar prețul lor variază acum între 5 și 7 lei per kilogram, în funcție de calitate și proveniență.

 

 

Ardeii grași au depășit pragul de 25 de lei/kg, dovleceii ajung la 18 lei/kg, iar verdețurile tradițional ieftine au urcat și ele la prețuri mai mari. Pătrunjelul și leușteanul se vând cu 3-4 lei legătura, iar spanacul a ajuns la 12-15 lei/kg.

 

 

Carnea de miel, tot mai scumpă

 

Pe lângă legume, și carnea de miel va costa mai mult în acest an. Cei care aleg să cumpere direct de la ferme sau crescători locali pot găsi prețuri mai accesibile, de 22-24 de lei/kg pentru mielul în viu și 35-38 de lei/kg pentru carnea în carcasă.

 

 

În schimb, în magazine și supermarketuri, prețurile pot fi considerabil mai mari, din cauza adaosurilor comerciale și a costurilor de distribuție. Specialiștii recomandă consumatorilor să cumpere direct de la ferme, unde prețurile sunt mai rezonabile.

 

 

„Le recomand consumatorilor să meargă la poarta fermei, unde prețurile sunt mai accesibile și riscurile sunt mai mici. Noi, ca Stațiune de Cercetare, stabilim mereu prețul de producție. Pe piață, prețul se ajustează în funcție de cerere și ofertă. Anul acesta, având în vedere costurile de întreținere a animalelor în sezonul rece, prețul nu va depăși 24 de lei/kg în viu, iar carnea în carcasă va fi între 35 și 38 de lei/kg”, a declarat fermierul Ionică Nechifor.

 

 

Românii resimt din plin scumpirile, iar sărbătorile de Paști vor fi pentru mulți mai costisitoare ca oricând. În ciuda dificultăților economice, unii consumatori aleg să își adapteze cumpărăturile pentru a se încadra în buget, căutând alternative mai accesibile.

 

 

 

Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Sigla Informatia Zilei

Ungaria: Români morţi într-un accident rutier

Cinci persoane, inclusiv un copil de şase luni, au murit într-un accident rutier înregistrat în estul Ungariei. Autoturismul în care se aflau a intrat în coliziune cu un vehicul de teren înmatriculat în Franţa şi condus de un cetăţean moldovean. Cei patru adulţi decedaţi erau români din Miercurea Ciuc, trei dintre ei având acelaşi nume de familie..