Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

DIFERENȚE MAJORE ÎNTRE PRODUCĂTORI

Prețurile legumelor pentru murături în această toamnă

Prețurile legumelor pentru murături în această toamnă
Aceste fluctuații de prețuri sunt cauzate de factori precum costurile de transport, taxele și marjele comerciale
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

 

Legumele pentru murături sunt esențiale în sezonul de toamnă, iar prețurile acestora variază semnificativ în funcție de locul din care sunt achiziționate. În timp ce producătorii români oferă prețuri competitive, consumatorii din piețele locale plătesc sume mult mai mari, aproape duble, pentru aceleași produse. Acest fenomen evidențiază nevoia de intervenție a autorităților pentru a crește transparența prețurilor și a reduce marjele comerciale ridicate, în beneficiul ambelor părți.

 

 

Diferențe semnificative între prețurile de la producători și cele din piețe

 

 

Legumele vândute direct de producători au prețuri accesibile, dar în piețele locale aceste prețuri sunt mult mai ridicate. De exemplu, cartofii mari albi și roșiile sunt vândute de producători la 2,7 lei/kg, în timp ce în piețe aceleași legume pot ajunge la prețuri cu până la 4 lei mai mari.

 

 

În Craiova, de exemplu, roșiile costă 12 lei/kg, același preț ca la începutul sezonului, cu 3 lei mai mult față de anul trecut. În Cluj-Napoca, prețurile sunt de asemenea ridicate, un kilogram de gogoșari sau ardei kapia fiind vândut cu 8 lei, iar castraveții mici de murat cu 15 lei/kg. Hreanul se vinde între 20 și 30 de lei/kg.

 

 

Prețurile cele mai mici se găsesc la producători

 

 

Legumele conservabile pentru iarnă sunt cele mai ieftine direct de la producători. În piețe, castraveții și gogoșarii depășesc 12 lei/kg, în timp ce la producători aceleași legume se vând cu 6 lei/kg. Varza albă, de exemplu, costă 2,5 lei/kg la producători, dar pe piață prețul poate depăși 5 lei/kg.

 

 

Roșiile românești din solarii sunt vândute la 7-9 lei/kg, iar conopida, care la începutul sezonului era 10 lei/kg, a scăzut acum la 5 lei/kg.

 

 

Exemple de prețuri de la producători:

 

 

Morcov: 1,50 lei/kg

 

Ceapă: între 1,50 și 2 lei/kg

 

Vinete: 4 lei/kg

 

Gogoșari: 6 lei/kg

 

Castraveți: 6 lei/kg

 

Fasole colorată: 10 lei/kg

 

Usturoi: 12 lei/kg

 

Aceste fluctuații de prețuri sunt cauzate de factori precum costurile de transport, taxele și marjele comerciale. De exemplu, castraveții, care au fost 5 lei/kg toată vara, au crescut din cauza căldurilor excesive care au distrus culturile. Totuși, fermierii încurajează consumatorii să cumpere legume cu aspect neuniform, care sunt adesea crescute natural, fără forțare.

 

 

Acasa
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns