
… ultimilor trei ani, ca urmare a scumpirii uleiurilor vegetale, cărnii şi lactatelor, a anunţat pe 5 aprilie, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), transmite Reuters.
FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din: cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr.
În luna martie a acestui an, acest indice s-a situat la o medie de 118,3 puncte, în creştere faţă de nivelul de 117 puncte înregistrat în luna februarie. Potrivit FAO este vorba de prima creştere înregistrată în ultimele şapte luni.
Preţurile internaţionale la alimente au scăzut semnificativ după nivelul record atins în luna martie 2022, la începutul invaziei ruseşti în Ucraina, ambele state fiind mari exportatori mondiali de produse agricole.
Creşterea din luna martie a fost stimulată în primul rând de un avans de 8% al preţurilor la uleiuri vegetale, în condiţiile în care toate soiurile importante de ulei au înregistrat creşteri de preţuri. Preţurile produselor lactate au crescut cu 2,9% în luna martie, aceasta fiind a şasea lună consecutivă de creştere, impulsionate de creşterile de preţuri la brânză şi unt.
O creştere mai modestă, de 1,7%, a fost înregistrată la preţul cărnii, susţine FAO, creştere care reflectă preţurile mai mari la carnea de pasăre, porc şi vită. Aceste creşteri au fost contrabalansate parţial de o scădere cu 2,6% a preţurilor la cereale şi un declin de 5,4% al preţurilor la zahăr.
Potrivit FAO, scăderea preţurilor la cereale s-a datorat în primul rând declinului preţurilor la grâu, pe fondul concurenţei puternice la export şi al deciziei Chinei de a anula anumite achiziţii. În contrast, preţurile la porumb au crescut în luna martie, parţial din cauza problemelor logistice din Ucraina.
CITEȘTE ȘI:
FAO: Preţurile mondiale la alimente, la cel mai redus nivel din februarie 2021
Fii primul care comentează