Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

IMPACTUL ASUPRA FERMIERILOR LOCALI

Preţurile purceilor și porcilor graşi sunt în scădere, iar fermierii sătmăreni se îndreaptă spre faliment

Preţurile purceilor și porcilor graşi sunt în scădere, iar fermierii sătmăreni se îndreaptă spre faliment
Situaţia pare să se repete în fiecare an, numai că este greu de spus cât vor mai rezista fermierii sătmăreni în acest caz, să lucreze în pierdere, sau în cel mai bun caz, fără profit.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

De ani de zile, încă înainte de a fi fost confirmate pe 31 iulie 2017, la Satu Mare, cartierul Balta Blondă, primele focare de Pesta Porcină Africană – PPA, în România, efectivele de porci au fost în scădere îngrijorătoare.

 

S-a ajuns ca doar 20% din necesarul de carne de porc să se asigure din fermele româneşti. Fermele comerciale de creştere şi îngrăşare a porcilor îşi asigurau şi îşi mai asigură purceii pe seama achiziţiilor intracomunitare din Germania, Polonia şi te miri de unde.

 

La nivel naţional n-au existat şi nici azi nu există posibilitatea de a asigura necesarul de purcei pentru popularea periodică a fermelor de creştere şi îngrăşare. Există doar promisiuni că, în acest an, pe seama populării fermelor de reproducţie, să se obţină peste 1,5 milioane de purcei. Promisiunea aparţine Ministrului Agriculturii Florin Barbu.

 

Dacă la momentul anului 2023 – 2024 se vorbea despre un preţ de aproximativ 100- 105 euro pentru purcelul la 25 de kilograme, iată că acum, aşa cum ne-a spus Grigore Iuga, deţinător de fermă de creştere şi îngrăşare a porcilor, dar şi a unei ferme de reproducţie preţurile au scăzut în toată Uniunea Europeană. Acesta ne spunea că este un adevărat dezastru în valorificarea porcilor graşi. Preţurile de valorificare au căzut în cap.

 

La puţin timp după încheierea livrărilor de porci către abatoare, înainte de Crăciun şi apoi de An Nou, pe motivul că au scăzut vânzările către restaurante sau alte societăţi de alimentaţie publică, au redus oferta de preţ de la 10 lei/kilogramul în viu, până la aproape 8 lei pe kilogram, şi asta în condiţiile în care, din toamna anului 2024, pe fondul secetei prelungite şi a condiţiilor meteo neprielnice, preţurile porumbului boabe, dar şi a altor componente ce intră în reţetele furajere, au crescut cu cel puţin 20%. Influenţa creşterilor de preţ în suma cheltuielilor, se resimte. Este adevărat, spunea interlocutorul nostru, a scăzut cu aproape 30% preţul purceilor de 25 de kilograme, care intră în fermele de creştere şi îngrăşare. Este vorba despre aproximativ 70 de euro pe animal.

 

O socoteală simplă conduce cu gândul că, de la introducerea purcelului în sistemul de creştere – îngrăşare, până la greutatea de 100 de kilograme, la sacrificare, preţul se compune din 70 de cenţi pe kilogramul în viu, la care se adaugă furajele, cheltuielile cu îngrijirea, cu menţinerea stării de sănătate a animalelor. Suma plătită acum de abatoare probabil până spre primăvară, va conduce la pierderi în sistemul de creştere şi îngrăşare a porcilor în România. Situaţia pare să se repete în fiecare an, numai că este greu de spus cât vor mai rezista fermierii sătmăreni în acest caz, să lucreze în pierdere, sau în cel mai bun caz, fără profit.

Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*