Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

TIMIȘOARA

Prima Expoziție Caravaggio în România: „Luminile lui Caravaggio” la Muzeul Național de Artă Timișoara

Expoziția „Luminile lui Caravaggio” de la Muzeul Național de Artă Timișoara aduce pentru prima dată în România un tablou autentic al maestrului Caravaggio, alături de peste 40 de opere tenebristice din colecția Roberto Longhi, marcând un moment istoric pentru cultura românească.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Ieri, 16 noiembrie, Timișoara a fost martora unui moment istoric în peisajul cultural românesc: la Muzeul Național de Artă Timișoara s-a deschis expoziția „Luminile lui Caravaggio”, o celebrare spectaculoasă a geniului artistic al lui Michelangelo Merisi da Caravaggio și a influenței sale în arta europeană. Pentru prima dată, un tablou autentic al maestrului italian este expus pe teritoriul României, alături de peste 40 de lucrări semnate de artiști tenebriști din prestigioasa colecție Roberto Longhi de la Florența.

 

 

 

 

 

Această realizare remarcabilă reprezintă un triumf pentru echipa coordonată de domnul Filip A. Petcu, directorul muzeului, și o dovadă a capacității Timișoarei de a atrage evenimente culturale de anvergură internațională. Prin acest eveniment, orașul își consolidează statutul de capitală culturală europeană, oferind publicului larg o oportunitate unică de a experimenta direct capodoperele unei epoci de aur a artei.

 

 

 

Caravaggio: Maestrul întunericului și al luminii
Caravaggio nu este doar un pictor, ci o revoluție artistică în sine. Prin tehnica sa inovatoare de chiaroscuro, a transformat jocul dintre întuneric și lumină într-un limbaj artistic de o intensitate dramatică fără precedent. Lucrările sale nu doar că au redefinit estetica Renașterii târzii, dar au introdus în artă un realism brut, incomod, care pune sub reflector umanitatea în toate formele sale – fie ea nobilă sau marginală.

 

 

 

 

De la portrete de sfinți surprinși în momente de contemplare, la scene de violență viscerală și portretizări ale mizeriei cotidiene, Caravaggio a forțat granițele decenței acceptate în arta vremii sale. Mai mult, lucrările sale sunt marcate de o ambiguitate subtilă și o autoironie care îi invită pe privitori să-și pună întrebări despre moralitate, identitate și adevăr.

 

 

 

 

Expoziția „Luminile lui Caravaggio” aduce în prim-plan nu doar opera unui geniu, ci și impactul său asupra unei întregi generații de artiști, cunoscuți sub numele de tenebriști. Aceștia au preluat și extins viziunea lui Caravaggio, ducând mai departe estetica umbrelor dramatice și a luminilor teatrale, care continuă să fascineze și astăzi.

 

 

 

 

Prezentarea lucrărilor din colecția Roberto Longhi, una dintre cele mai importante colecții de artă barocă din lume, oferă publicului românesc o ocazie rară de a intra în dialog direct cu capodopere care de obicei sunt accesibile doar în marile centre culturale ale Europei.

 

 

 

 

Pentru cei care doresc să aprofundeze universul artistic al lui Caravaggio și al emulilor săi, seria de prelegeri online „Caravaggio: Culoarea și seducția întunericului”, organizată de Fundația Calea Victoriei, oferă o oportunitate excelentă de explorare. Programate pe 19 și 26 noiembrie, aceste prelegeri vor ghida participanții prin subtilitățile stilistice și temele recurente din opera acestui artist de neegalat.

 

 

 

 

Expoziția „Luminile lui Caravaggio” este mai mult decât un eveniment artistic – este un prilej de reflecție asupra moștenirii culturale europene și un testament al puterii artei de a traversa secole și granițe. Pasionații de artă, dar și curioșii care abia acum descoperă geniul lui Caravaggio, sunt invitați să se bucure de această experiență excepțională, deschisă publicului până la începutul anului viitor.

 

 

 

 

 

Colaboratorii și Partenerii din Spatele Expoziției „Luminile lui Caravaggio”

 

 

Fondazione per La Storia dell’Arte Roberto Longhi
Civita Mostre e Musei
Președenția Camerei Deputaților a Parlamentului Italiei
Ambasada României în Republica Italiană, Malta și San Marino
Ambasada Italiei în București
Istituto Italiano di Cultura Bucarest
Consulatul Onorific al Italiei
Muzeul Civilizației Dacice și Romane
Muzeul Național al Banatului
Camera de Comerț a Italiei pentru România
Clubul de Afaceri Român
Asociația Festivalul Baroc
Asociația TM 2023
Direcția Județeană de Cultură Timiș
Inspectoratul Școlar Județean Timiș
Jandarmeria Română
Societatea de Transport Public Timișoara
Televiziunea Română Timișoara
Timpark
CNR UNESCO
Universitatea de Vest din Timișoara
Teatrul Maghiar din Timișoara
Filarmonica Banatul
Facultatea de Arte și Design
Rotary Cluburi din Timișoara
Constructim
Cramele Recaș
Ebig
Lutz & Associates
Modvin
SSF
Rețele Electrice
E.ON Energie România
Clubul Francofon de Afaceri Timișoara
Violette Boutique des Fleurs
Consiliul Județean Timiș.

 

 

Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns