Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Primaria a lansat Proiectul “Dezvoltarea cooperarii economice dintre Nyiregyhaza si Satu Mare”

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Conferinta de lansare proiect la sediul Primariei Satu Mare
Conferinta de lansare proiect la sediul Primariei Satu Mare

Oamenii de afaceri din orasele Satu Mare si Nyiregyhaza sunt beneficiarii directi

Miercuri, 18 aprilie 2012, Primaria municipiului Satu Mare a organizat conferinta de lansare a Proiectului “Dezvoltarea cooperarii economice dintre Nyiregyhaza si Satu Mare”.

La eveniment au participat alaturi de primarul Iuliu Ilyes, echipa care a muncit la realizarea proiectului in frunte cu managerul Adriana Lenghel si numerosi oameni de afaceri interesati de proiectul ce urmeaza sa fie implementat.
Proiectul are acronimul Business Tour si este finantat prin Programul de Cooperare Tranfrontaliera Ungaria – Romania 2007 – 2013. Valoarea totala este de 73.780 euro, finantarea nerambursabila fiind de 62.830 euro.

Intensificarea schimburilor intre comunitatile celor doua orase

Proiectul “Dezvoltarea cooperarii economice dintre Nyiregyhaza si Satu Mare” are ca durata de implementare 12 luni, incepand cu 1 martie 2012. Principalul obiectiv este acela de intensificare a schimburilor intre comunitatile celor doua orase prin organizarea unor evenimente transfrontaliere pe teme economice derulate pe parcursul anului de implementare.

Potrivit primarului Iuliu Ilyes, “am ajuns la cel de-al saselea proiect transfrontalier din categoria proiectelor mici care vizeaza relatiile institutionale, realizarea de programe si activitati comune in folosul comunitatilor despartite de granita. Dorim ca in continuare relatiile intre Satu Mare si alte localitati de peste hotare sa fie cat mai bine inchegate”.

Baza de date comuna cu intreprinderile care activeaza pe ambele parti ale granitei

Beneficiarii directi ai proiectului sunt oamenii de afaceri din orasele Satu Mare si Nyiregyhaza, scopul principal al proiectului fiind de a oferi suport mediului economic din cele doua orase infratite prin organizarea unor ateliere de lucru comune. Va fi creata o baza de date comuna cu intreprinderile care activeaza pe ambele parti ale granitei.

Prin acest proiect va lua nastere si o relatie de comunicare intre mediile economice din cele doua municipii. In ceea ce priveste beneficiile, prin implementarea proiectului se urmareste cresterea calitatii locuitorilor municipiului Satu Mare prin crearea infrastructurii de afaceri si crearea de noi locuri de munca respectand principiile dezvoltarii durabile si ale protectiei mediului.

Ateliere de lucru interactive

Pentru atingerea obiectivelor proiectului activitatile principale sunt cele de management, comunicare si organizarea de evenimente cu caracter economic. Partenerul maghiar al proiectului va stabili datele la care urmeaza sa se desfasoare atelierele de lucru, cate doua la Satu Mare si doua la Nyiregyhaza. La atelierele de lucru, Primaria Satu Mare vrea sa invite lectori cu experienta in domeniu care sa poata sa ofere raspunsurile pe care oamenii de afaceri le asteapta.

Potrivit managerului de proiect, Adriana Lenghel, va fi elaborat un CD, respectiv DVD cu baza de date a operatorilor economici, o brosura, un film de prezentare si se va lucra la elaborarea unui Mini Plan Operational. Acesta va fi depus la Ministerul Economiei atat in tara noastra, cat si in Ungaria, pentru a sta la baza elaborarii ghidurilor viitoarelor surse de finantare.

Atragerea de noi surse de finantare

Impactul pe termen mediu si lung al acestui proiect este dezvoltarea de noi relatii economice, cresterea gradului de colaborare intre reprezentantii mediului economic din cele doua orase, reducerea somajului, crearea de noi locuri de munca. Un alt aspect este atragerea de noi surse de finantare in vederea consolidarii relatiilor economice existente si elaborarea unui Plan Comun de actiuni in vederea promovarii diversitatii.

Proiectul ia nastere ca urmare a solicitarilor numeroase venite din partea actorilor mediului economic satmarean.
In cursul zilei de joi, 19 aprilie 2012, Primaria Nyiregyhaza va gazdui la randul sau conferinta de lansare a acestui proiect.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns