Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Primarii încearcă să recupereze amenzile prin muncă în folosul comunităţii

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

Numărul celor care doresc să ;i presteze munci pentru banii primiţi de la stat este mic
Numărul celor care doresc să și presteze munci pentru banii primiţi de la stat este mic

Cetăţenii care doresc să beneficieze de ajutor social sunt nevoiţi să presteze muncă în folosul comunităţii. Suma care poate fi dobândită în urma muncii depuse este de 142 lei pentru o singură persoană pe lun[, aceasta crescând în funcţie de numărul celor care formează familia pentru care ajutorul a fost solicitat. 

În municipiul Satu Mare şi în celelalte oraşe din judeţul nostru, numărul persoanelor care muncesc în acest scop este relativ mic în comparaţie cu numărul mult mai mare care există în unele comune. Cele mai multe persoane care prestează în folosul comunităţii se găsesc în comuna Socond.
Începând cu 1 februarie 2014 au intrat în vigoare noi prevederi în materie penală, astfel că procurorii au dreptul  să dispună  în faza de urmărire penală ca persoana cercetată să efectueze muncă în folosul comunităţii, sancţiune care până acum se aplica doar în urma unei hotărâri judecătoreşti. Şi în cazul suspendării sub supraveghere se poate impune munca în folosul comunităţii, între 60 şi 120 de zile.
Numărul persoanelor care au trăit toată viaţa, sau o mare parte din ea, din mila statului este mare. De când această menţiune în cadrul legii a fost adoptată, toată lumea care solicită aceşti bani trebuie să îi şi merite. Cu mătura şi făraşul, cu găleţile de var, cu greble şi hârleţe în mână, beneficiarii ajutorului social sunt invitaţi să cureţe marginile drumurilor, curţile şcolilor şi grădiniţelor, să văruiască podeţele şi pomii care înfrumuseţează aleile. Sumele primite de aceste persoane diferă în funcţie de numărul de membri de familie. În cazul unei singure persoane vorbim de 142 lei, în cazul unei familii cu doi membri suma primită este de 255 lei, în cazul familiilor cu trei membri suma primită va fi de 357 de lei. Dacă persoana care prestează muncă în folosul comunităţii beneficiază şi de un alt venit, din ajutorul social i se va scădea suma câştigată prin alte mijloace.
De asemenea şi persoanele care nu îşi plătesc amenzile vor fi nevoite să presteze muncă în folosul comunităţii, la fel şi  persoanele juridice care au de ispăşit pedepse aplicabile.

La Satu Mare, 60 de mandate s-au transformat în muncă

În judeţul Satu Mare majoritatea persoanelor care prestează muncă în folosul comunităţii fac parte din categoria celor care şi beneficiază de pe urma legii 416. Adrian Balaj, ;eful biroului prestaţii sociale din cadrul Serviciului de Asistenţă Socială Satu Mare, ne mărturiseşte că numărul celor care doresc să şi muncească pentru banii primiţi din partea statului este mic. “În anul 2014 avem 21 de persoane care muncesc în folosul comunităţii, în comparaţie cu anul 2013, când doar 15 persoane au săvârşit astfel de munci. Colaborăm cu Poliţia Locală şi cu departamentul de Administrare a Domeniului Public din cadrul Primăriei. Noi suntem responsabili cu pontarea cetăţenilor şi cu partea de logistică. Poliţia Locală îi supraveghează şi îi şi transportă pe oameni la locul de desfăşurare a acţiunii. Din păcate mulţi se descurajează din cauza sumelor mici pe care le primesc şi preferă să se reorienteze“, a declarat Adrian Balaj.
Cei 21 de cetăţeni fac curăţenie pe ambele maluri ale Someşului, sub poduri, în curţile creşelor, pe marginile drumurilor, se ocupă de golirea fostelor centrale termice din cartiere, dezlipesc afişele de orice fel din oraş şi alte munci ce au ca scop întreţinerea mediului în care trăim.
Potrivit reprezentanţilor Administraţiei Domeniului Public, în cazul unui număr de 60 de mandate s-a impus executare prin muncă.
În municipiul Carei un număr aproximativ de 20 de persoane prestează muncă în folosul comunităţii în urma neplăţii unor amenzi, iar restul de 72 beneficiază de ajutor social şi se ocupă de salubrizare în diferite puncte ale municipiului.
Ovidiu Duma, primarul oraşului Ardud, se mândreşte cu cei 100 de cetăţeni care prestează muncă în folosul comunităţii. “Toată curăţenia stradală o facem cu cei care primesc ajutor social. Este un mare avantaj acest lucru, deoarece în acest fel ne-am scăpat de o cheltuială în plus ce trebuia achitată din bugetul local“, a declarat Ovidiu Duma.
În oraşul Negreşti, din totalul de 60 de persoane care beneficiază de ajutor social, doar 35 muncesc în folosul comunităţii. Restul, conform responsabililor din cadrul departamentului de asistenţă socială, au probleme de sănătate sau sunt prea bătrâni.
Nici oraşul Livada nu se mândreşte cu un număr foarte mare de persoane care muncesc în folosul comunităţii. Primarul Pirics Arthur confirmă un total de până la 50 de cetăţeni şi ne mărturiseşte că în cel mai scurt timp va porni şi acţiunea în cazul celor cu amenzi neplătite. Şi aici curăţirea oraşului este principala activitate în care sunt angrenaţi oamenii.

Comuna Socond are cei mai mulţi prestatori de muncă în folosul  comunităţii    

Dacă în cazul oraşelor din judeţul nostru situaţia este una ce poate fi uşor gestionată, atunci când vine vorba de comune lucurile stau puţin altfel. Socond este comuna cu cei mai mulţi cetăţeni care prestează muncă în folosul comunităţii. Aici aproximativ 300 de persoane beneficiază de ajutor social şi în acelaşi timp muncesc pentru a-l merita. “Am amenzi primite de către localnici în oraşe precum Braşov, Constanţa, Târgu Mureş şi multe altele. Am să fac în aşa fel încât să îi silesc prin intermediul legii să presteze muncă în folosul comunităţii, dacă bani pentru a le achita nu au“, a declarat primarul.
La Odoreu, 82 de persoane muncesc pentru a primi bani de la stat, iar la Turulung, aproximativ 100 de persoane.  Numărul celor care beneficiază de ajutoare băneşti din partea statului român sau care îşi răscumpără păcatele prin prestarea de munci în folosul comunităţii este în continuă creştere.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

1 comentariu

  1. A face o munca pentru o datorie in bani este un lucru cinstit. Am vazut ca s-au gasit domenii de activitate. Insa in cimitire ar fi mereu de lucru. Trotuarele si parcurile se umplu de frunze, vine toamna. Nu ar fi un lucru greu sa fie incredintata aceasta curatenie datornicilor.

Lasă un răspuns