Image 1
Image 2
Acasa

BURSE PENTRU ELEVI

Primăriile „sunt în măsură” să le dea bursele elevilor din școlile private

Bursele școlare ale elevilor de la școlile și liceele private și confesionale nu au fost plătite până acum, de la începului acestui an școlar, după cinci luni de cursuri.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Ministerul Educației a dat o informare jurnaliștilor acreditați, în care transmite că autoritățile administrațiilor locale „sunt în măsură să pună în aplicare prevederile art. 108 alin. (15) din Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023.”
Reacția ministerului vine după ce Edupedu.ro a scris că Hotărârea de Guvern emisă la finalul anului trecut pentru plata acestor burse nu a putut fi pusă în aplicare, după cum precizează Ministerul Finanțelor, fiind adoptată la propunerea Ministerului Educației la două zile după încheierea plăților din bugetele locale pe anul 2023.

 

Conform datelor de la Ministerul Finanțelor și conform cadrului legal în vigoare, stabilit de Legea Deca-Iohannis, bursele pentru elevii de la școlile private se plătesc după vechiul mecanism al burselor elevilor de la școlile de stat.
Asta înseamnă că școlile ar trebui să ceară la inspectorate și la consiliile locale deschiderile de credite necesare pentru burse, acestea mai departe solicită direcțiilor de finanțe deschiderea creditelor în Trezorerie, în paralel autoritatea locală face ședință de Consiliu Local și aprobă o hotărâre de consiliul local cu sumele respective, sume care sunt alocate în conturile școlilor particulare și confesionale, iar de aici școlile le virează elevilor.

 

În nota de informare trimisă joi de Ministerul Educației, instituția scrie că se pot da acum și bursele restante, pe cele cinci luni din 2023, și cele pe 2024, fără să mai fie emis vreun alt act normativ și că, de fapt, hotătârea de guvern emisă degeaba, fără efecte, pe 29 decembrie, avea legătură cu modul în care se repartizau atunci banii către autoritățile locale, prin mecanismul instituit de Guvern, folosind Fondul la dispoziția Guvernului Ciolacu.

 

Deși niciun elev nu a primit bani pe bursele pentru care este îndreptățit, Ministerul Educației anunță că vineri, pe 26 ianuarie, are videoconferință cu inspectorii școlari, ca să „monitorizeze situația”.

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns