Image 1
Image 2

SILVICULTURĂ

Primele de pensionare tăiate pentru personalul silvic: Decizia Guvernului stârnește controverse

Primele de pensionare tăiate pentru personalul silvic: Decizia Guvernului stârnește controverse
Guvernul a eliminat primele de pensionare pentru personalul silvic și a restricționat accesul la lemn de foc gratuit, măsuri care au stârnit nemulțumirea sindicatelor, dar au fost justificate de autorități ca parte a unui plan de eficientizare a cheltuielilor din sector.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Guvernul României a aprobat, în ședința de astăzi, o Ordonanță de Urgență propusă de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, care aduce modificări semnificative statutului personalului silvic. Una dintre cele mai importante măsuri prevăzute de acest act normativ este eliminarea primelor de pensionare pentru personalul silvic, fapt ce a generat reacții puternice din partea sindicatelor din domeniu.

 

 

Potrivit noilor reglementări, personalul silvic pensionat nu va mai beneficia de prima de pensionare, care, conform vechilor prevederi, era echivalentă cu minimum de cinci ori salariul brut lunar din ultima lună de activitate. Măsura a fost justificată prin necesitatea de a reduce cheltuielile bugetare și de a elimina anumite suprabeneficii din cadrul RNP-Romsilva.

 

 

O altă modificare importantă vizează dreptul angajaților silvici de a primi lemn de foc gratuit. Doar personalul silvic al cărui venit lunar net este sub salariul mediu brut pe economie va beneficia de un volum anual de 6 mc de lemn fasonat de foc. Prețul acestuia va fi calculat pe baza valorilor medii ale lemnului de foc stabilite anual.

 

 

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a explicat că această Ordonanță de Urgență reprezintă un pas esențial în reorganizarea RNP-Romsilva și în eficientizarea cheltuielilor din sectorul silvic:

 

 

“Prin această Ordonanță de Urgență adoptată astăzi, a fost modificat statutul personalului silvic. Ne asigurăm astfel că în RNP-Romsilva nu vor mai exista astfel de inechități și eliminăm din contractul colectiv de muncă acele prevederi amintite. Consider că toate disfuncționalitățile și deciziile de ordin managerial trebuie verificate și eficientizate, iar această Ordonanță de Urgență vine cu măsuri care să limiteze creșterea cheltuielilor permanente și să îmbunătățească activitatea din domeniul silvic.”

 

 

Decizia Guvernului a fost primita cu nemulțumire de către sindicatele din domeniu, care consideră că eliminarea primelor de pensionare reprezintă o injustiție față de angajații care și-au dedicat cariera protejării pădurilor.

 

 

“Este inacceptabil ca, după zeci de ani de muncă în condiții grele, să li se taie acest drept personalului silvic. Vom analiza posibilitatea de a contesta această măsură și de a organiza acțiuni de protest.”, a declarat un reprezentant sindical.

 

 

Interdicția acordării de prime de pensionare, bonusuri și alte beneficii financiare pentru retragerea din activitate va intra în vigoare la 1 ianuarie 2025. Această măsură se aliniază prevederilor Legii nr. 296/2023 privind sustenabilitatea financiară a României pe termen lung.

 

 

 

Rămâne de văzut dacă Guvernul va face față presiunilor din partea sindicatelor și a personalului silvic sau dacă această decizie va genera noi tensiuni sociale în perioada următoare.

 

 

Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*