Image 1
Image 2

ORADEA

Primul oraș din România cu încălzirea locuințelor prin hidrogen verde

Primul oraș din România cu încălzirea locuințelor prin hidrogen verde
Această inițiativă va reduce emisiile poluante și va contribui la crearea unui mediu mai curat și sustenabil.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Oradea se pregătește să intre în istorie ca fiind primul oraș din România care va beneficia de tehnologia revoluționară a hidrogenului verde pentru încălzirea locuințelor. Un proiect ambițios, coordonat de CET Oradea, propune o investiție în valoare de 127 de milioane de lei pentru construirea unei instalații de producție a acestui combustibil ecologic.

Planul companiei include achiziționarea unei instalații de producție a hidrogenului cu o capacitate de 10 MW, alături de facilități de stocare a acestui gaz. Hidrogenul verde, combinat cu gazul metan, va fi utilizat pentru generarea energiei termice necesare încălzirii locuințelor din Oradea.

Instalația va funcționa prin intermediul unui ansamblu electrolizor care va produce aproximativ 2.000 de metri cubi de hidrogen în fiecare oră (echivalentul a circa 180 de kg). Gazul produs va fi stocat într-un ansamblu format din 20 de rezervoare, fiind comprimat pentru utilizare ulterioară. Procesul va utiliza 1.300 litri de apă din râul Crișul Repede pentru fiecare 1.000 de metri cubi de gaz, apă care va fi prelucrată în prealabil.

Procesul de producție a hidrogenului este complet ecologic, nefiind emisii poluante, deoarece se bazează exclusiv pe apă. Apa reziduală rezultată în urma electrolizei poate fi deversată înapoi în râul Criș fără a necesita tratamente suplimentare.

Pentru a asigura alimentarea cu energie necesară procesului de electroliză, Termoficare Oradea va utiliza electricitate generată din surse regenerabile, cum ar fi energia solară captată în panouri fotovoltaice. În faza inițială, se va folosi energia electrică produsă local, iar în cazul în care aceasta nu va fi suficientă, se va recurge la achiziționarea de energie similară de la alți producători.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with