Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Primul proces politic din Austro-Ungaria a avut loc la Tribunalul Sighet

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Placa comemorativa sfintita in 2007 de episcopul Dimitri Sidor din Ucraina nu a fost montata nici azi

In perioada decembrie 1913-martie 1914, la Sighet s-a desfasurat un proces in care 94 tarani ruteni – femei si barbati, cu varste cuprinse intre 17 si 64 ani – au fost acuzati de actiuni impotriva intereselor Imperiului Austro-Ungar si de inalta tradare. Motivul a fost trecerea acestora de la biserica greco-catolica la cea ortodoxa si ca ar fi sprijinit Biserica ortodoxa rusa in intentia de a uni comitatele Maramures, Ugocea si Berg (nr aproximativ Transcarpatia de azi) cu Imperiul Rus si ca, in intentia lor, au colaborat cu cercurile tariste prin contele Vladimir A. Bobrinskii, deputat al parlamentului rus, prin fratii Aleksei si Gheorghii Gherovskii si prin liderul lor religios, Aleksei Kabaliuk.

Reactii vehemente ale “rusinosului proces”

Acuzarea, construita pe baza dovezilor oferite de un anchetator al politiei maghiare, ruteanul Arnold Duliskovici, a fost reprezentata de procurorul Illés Andor – fiul unui preot greco-catolic, apararea fiind sustinuta de 16 avocati slovaci, sarbi, evrei si doi maghiari. Dupa doua luni, procesul s-a incheiat cu pedepsirea a 33 dintre acuzati cu un total 37 ani de detentie si amenda de 6.800 koroane, liderul Alexei Kabaliuk primind cea mai aspra pedeapsa< patru ani de detentie si 1.000 coroane amenda.

La vremea sa, “rusinosul proces” – cum a fost numit in presa vremii – a provocat reactii vehemente din partea intregii Europe, in favoarea acuzatilor ridicandu-si vocea chiar membri ai Parlamentului Ungar, printre care si deputatul ceh, Tomas G. Masaryk, fondatorul si primul presedinte al Cehoslovaciei. Procesul rutenilor este considerat primul proces politic din Imperiul Austro-Ungar indreptat impotriva unor cetateni care, printr-un act religios, au protestat impotriva politicii de maghiarizare.

In urma cu trei ani, cu ocazia celui de-al IX-lea Congres Mondial al Rutenilor, desfasurat la Sighetu-Marmatiei, episcopul Dimitri Sidor din Ucraina, alaturi de preotul Vasile Bojcsuk au sfintit o placa comemorativa bilingva in memoria victimelor procesului politic, placa ce urma ca, dupa aprobarile de rigoare, sa fie asezata pe peretele cladirii Primariei Sighet – cladire care a adapostit tribunalul si judecatoria comitatului Maramures – dar care n-a fost montata nici pana in prezent.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns