Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Procesul Coldea – SRI, sau omul spurcă locul

Editorial Informatia Zilei
Oricât de interesante ar fi dezbaterile despre rolul Parlamentului European, indiferent de patima care însoțește campania pentru alegerile locale, scandalul iscat în jurul fostului șef militar al SRI, Iulian Coldea, nu poate fi trecut cu vederea.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Botezată SRI (Serviciul Român de Informații) după căderea regimului comunist, fosta Securitate, printr-o muncă acerbă a reușit să pară că s-a curățat de trecutul ei mizerabil. Mai mult decât atât, din inițiativa președintelui Băsescu, pe cale de a deveni o figură de tristă amintire, corupția a fost declarată pericol la siguranța națională.

 

Această decizie istorică a condus la înființarea unei construcții pseudo-politice, numită binom. Astfel două instituții considerate democratice, și-au unit forțele și au pornit o ofensivă demnă de inchiziția medievală.
Pe baza înregistrărilor făcute de fratele SRI, sora DNA acționa ca o mână înarmată a democrației. În realitate s-a născut un “stat paralel” așa cum iată a reușit să demostreze presa. Mai bine de zece ani, întocmai ca în întunecatul deceniu 1950, a fost distrusă elita politică, capitalul românesc, partea onestă a Justiției, tot ce nu convenea unui grup încă nedesconspirat în totalitate.
Apare însă o figură, un simbol al terorii de care se leagă trecutul negru al protocolului dintre SRI și DNA. El se numește Coldea. Generalul Coldea.

 

Se spune că omul sfințește locul, dar realitatea ne arată că la fel de adevărat este că omul spurcă locul. Dintr-un tânăr care nu a fost în stare nici să-și ia licența după terminarea școlii de ofițeri, retrogradat la gradul de subofițer, Coldea a devenit tartorul democrației.
După ce a târât în justiție un episcop nevinovat, din rândul preoțimii a apărut un banc. Cineva bate la ușa unui duhovnic. Acesta întrebă cine este. Moartea, i se răspunde. Cuviosul slujitor al Domnului răspunde ușurat: ce bine, credeam că este DNA. Acest banc spune totul despre frica, despre teroarea pe care nefericita asociere Servicii Secrete- Justiție o poate instaura într-o societate.
Procesul comunismului, în bună parte procesul temutei Securități, nu a fost dus la sfârșit în cei 34 de ani de la sângeroasa revoluție populară din decembrie 1989.

 

Păstrând proporțiile, legate mai ales de perioada mai scurtă, actualul scandal legat de foștii generali SRI ascunde la fel de multe secrete, la fel de multe atrocități, la fel de multe abuzuri. Au distrus familii, afaceri, destine, cariere. Au șubrezit capitalul autohton.
După deconspirarea afacerilor ilegale, după o primă rază de lumină aruncată asupra adevăratei naturii a binomului SRI-DNA, se poate constata că datorită “operațiunilor speciale” din perioada regimului Băsescu, Justiția în întregul ei a rămas cu slăbiciuni, cu un complex de inferioritate peste care nici acum nu poate trece.

 

La fel și mass media. Aflată în vizorul binomului, tracasată, slăbită din temelii prin lovituri bine executate, în timpul binomului presa a primit lovituri greu de suportat. Fără o presă independentă puternică, astfel de anomalii precum gruparea generalilor Coldea-Dumbravă, pot răsturna întreaga tablă a valorilor dintr-o țară.

 

Dacă gruparea conspirativă simbolizată de cuplul Coldea-Dumbravă ar avea parte de un complet de judecată ca soții Ceaușescu, ar fi condamnați la moarte, fără drept de recurs. Nu exagerăm cu nimic avansând teza unei adevărate Junte militare, ca în statele Americii Latine, organizate la nivelul SRI din perioada Coldea.

 

Justiția, instituțiile statului român, clasa politică în ansambul ei, mass media independentă, atâta câtă mai este, vor avea determinarea să facă deplină lumină în dosarul acestor generali despre care se spune că i-ar avea pe toți “la mână”?

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns